на живо

Силвио Берлускони и Синиша Михайлович за новия Милан

Проектът на "росонерите" е меко казано амбициозен

Един от двамата мажоритарни собственици на Милан – Силвио Берлускони сподели плановете си възраждане на клуба. През последните години инвестициите в отбора бяха значително понижени и това предизвика голямо изоставане спрямо другите големи клубове от Апенините – Ювентус, Рома, Лацио, Наполи, като дори градският съперник Интер е с по-предно класиране. С идването на тайландския милиардер Бий Таечабол и купуването на 48% от Милан изглежда предстоят по-добри дни за „росонерите”.

Големи цели си постави и новият старши треньор на тима – Синиша Михайлович. Сърбинът е един от малкото наставници в последните години, които не са се състезавали за Милан като играчи, но това очевидно го амбицира още повече.

Снимка: Getty Images

БЕРЛУСКОНИ

За новите играчи и състава на Милан:

Бяхме сигурни, че отборът ни е добър, но с нови покупки като нападателите ставаме още по-силни. Опитахме се да вземем Джаксън Мартинес, но той получи друга оферта, много по-висока от нашата. Така се насочихме към друг нападател (Карлос Бака), който е титуляр на мястото на Мартинес. Привлякохме го и сега сме много доволни. Имахме нужда и от друг нападател, който дълго бяхме следили. Той има много висок коефициент на резултатност. Вчера финализирахме и неговия трансфер (Луис Адриано). Бяхме се договорили да пристигне през януари, но решихме да направим така, че да дойде веднага, като платихме сериозна сума. В халфовата линия следихме Андреа Бертолачи, като Рома се опита да го задържи, но и там извадихме сериозна сума, за да го имаме при нас и сега сме доволни. Вратарят Габриел се завръща, но ще се опитаме да го преотстъпим в друг отбор от Серия "А". Върнахме от Авелино юношата Родриго Ели, връщат се други млади играчи - Симоне Верди, Мбайе Нианг, а също така и Алесандро Матри.

Приключихме отношенията си с Даниеле Бонера, на когото благодарим за дългите години при нас. Благодарим и на Бокети. Рами пък отива в Севилия, Сълей Мунтари и Микаел Есиен си тръгват, както и Ван Гинкел, и Джанпаоло Пацини, а Матия Дестро се връща в Рома. Оставяме на Михайлович списък с 30 играчи. Необходимо е да намалим състава, като имаме няколко варианта. Залагаме много на юношата Калабрия, който може да играе и като десен, и като ляв защитник.

Снимка: Getty Images

За управлението и Бий Таечабол:

„Парите за трансфери са мои и на моето семейство. За 30 години инвестирал в Милан 1,6 милиарда евро. Мистър Бий ще помогне за популяризирането на клуба в Азия. Тръгнахме по път, който ще върне Милан на върха. Разполагаме с над 240 милиона симпатизанти в Китай. Има и желаещи да правим футболни академии с името на Милан на този континент. Смятаме, че сме готови да работим на азиатския пазар. Мистър Бий показа изготвен план, който много ни хареса. Ще бъдат открити дори ресторанти с името на Милан. Благодарение на този маркетинг ще се върнем на върха в Европа и света.

За Синиша Михайлович:

Според мен този Милан, с помощта на г-н Михайлович, може да има характеристики и качества да се бори с Ювентус за първото място в шампионата.

Пожелавам успех на Синиша. Вярвам, че има необходимите качества да изкачи Милан на върха. Във футбола има винаги различни цикли, но за нас е изключително важно да се върнем в Шампионската лига. Той беше страхотен футболист, който ще научи нашите играчи да бият майсторски преки свободни удари. Има невероятен характер и ни спечели с човешките си отношения. Разбира от футболисти, винаги е демонстрирал, че е много внимателен, когато изучава своите противници. От възможните треньори той беше най-добрият вариант за нас и съм убеден, че направихме правилния избор. Смятам, че идването на Михайлович може да е голям плюс за дадени футболисти, ще им помогне да израстнат и да дават най-доброто от себе си на терена. Аз много харесвам и съм фен на Менес, и ако той бъде използван по правилния начин, ще бъде фантастичен. При правилната позиция на терена ще бъде още по-полезен за отбора.

Снимка: Getty Images

За Ибрахимович и Индзаги:

Той е голям шампион и ще го вземем при първа възможност. Не уволнихме Индзаги само от уважение, но трябваше да бъде сменен още през пролетта на миналия сезон.

За новия стадион:

"Сан Сиро" беше нашият дом при множество победи и успехи, където срещата се вижда отлично, тъй като няма писта. Този стадион е страхотен. Но светът на футбола се промени, всички мачове се дават по телевизията и хората по трибуните намаляха. Топ клубовете печелят 90 милиона евро от своите стадиони на сезон. Имаме план да построим нов стадион в близост да спирка на метрото след няколко години и ще се опитаме да го направим. Ще се вдигне и цената на имуществата в тази зона. Мислим, че това е правилният момент да си направим наш стадион. Очакваме отговор от Фондационе Фиера, но вярваме, че нашето предложение е страхотно и ще има положителен отговор.”

Снимка: Getty Images

СИНИША МИХАЙЛОВИЧ:

„Единственото, с което мога да спечеля феновете, е тежката работа. Милан винаги е бил отбор, от който всички са се страхували. Искам да върна тази слава на тима. Искам моят Милан да всява страх у останалите състави. Ще бъде като нашето мото – отбор от дяволи, червени като огъня и черни като ужаса, който ще предизвикваме. Убеден съм, че можем да постигнем добри неща през следващия сезон. Милан има огромна история, от която аз все още не съм част, така че благодаря на клуба за доверието. Последните кампании бяха наистина тежки, но трябва да поправя това. Работим много здраво на трансферния прозорец. Президентът прави всичко възможно, за да удовлетвори исканията ми. В Италия няма по-амбициозен клуб в момента. Трябва да се целим високо, но само името не е достатъчно. Това трябва да се има предвид.”