на живо

Симеонов: Следим държавите с по-развит футбол. Ще действаме аналогично (ВИДЕО)

"Насърчаваме възстановяването на индивидуалните спортове", заяви лидерът на НФСБ

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че футболът у нас ще се завърне по пример на този в страни с по-силни първенства. 

Днес (5 май) се състоя Коалиционен съвет на ГЕРБ, ВМРО и НФСБ, на който бяха обсъдени мерките, които ще бъдат взети след отмяната на извънредното положение заради пандемията от коронавирус.

"Коментирахме и въпроса с възстановяването на спортни мероприятия. Най-голям интерес предизвиква възстановяването на футболното първенство. По този въпрос сме се разбрали да предприемем аналогични мерки на тези, които се предприемат в другите европейски държави, особено тези с по-развит футбол и спорт. Ще следим възобновяването на националните първенства и по същия механизъм и схема ще ги възстановим и ние", заяви Симеонов след срещата.

В България футболните първенства бяха прекратени в средата на март. Все още не е ясно кога отборите ще могат отново да тренират.

В някои страни - Германия, Англия и Италия, тимовете започнаха подготовка за завръщане на терена, като разделиха футболистите на групи. Във Франция действаха по-радикално и обявиха, че няма да подновяват първенството, а ПСЖ е служебен шампион.

От Българския футболен съюз многократно заявиха, че ще се съобразят с всички препоръки на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. От централата трябва да представят пред УЕФА план за продължаване на шампионата до 27 май. 

До края на редовния сезон остават 2 кръга, а след това отборите трябва да се разделят на Първа шестица и Втора осмица.

От 4 май бяха облекчени част от противоепидемиологичните мерки, като бяха отворени басейните и тенис кортовете. Посещението в тях ще става при стриктни правила за дезинфекция.

"Ще се насърчава възстановяването на индивидуалните спортове. Ако е необходимо, с промяна на графика на федерациите. Имам предвид тенис, плувни спортове, конен спорт и редица други", добави Симеонов.