на живо

Синът на Гунди: За мен "Левски" е идея. А за вас?

Андрей Аспарухов със съобщение в навечерието на 106-ия рожден ден на клуба

Facebook

Синът на Гунди - Андрей Аспарухов, публикува специално съобщение в социалните мрежи по случай 106-ия рожден ден на клуба.

Наследникът на легендарния футболист сподели, че за него "Левски" винаги е било една идея и от профила си призова всички останали да си отговорят какво всъщност е "Левски" за тях, защото само така ще бъде намерен правилният път за излизане от кризата.

"В навечерието на 106-ата годишнина се попитах, какво е "Левски" за мен?

Отговорът се оказа не толкова лесен. Все пак от всичките фрази се открои една - "Левски" е идея!

Наистина, колко просто казано - Идея....

Думите са на Рихард Езра, един от многото интелектуалци, видяли в "Левски" нещо повече от клуб.

През тези 106 години никой не се интересуваше дали името е сменено, или успехите не са очакваните. Победите и загубите са мерило за обикновените отбори. Нашият не е обикновен, защото е кръстен на "Апостола", и това някак си задължава. Нашата публика през годините е показала, че да гледаш мач на "Левски" е привилегия, и дори да падаш с 6:1 на "Герена" да имаш сили да извикаш: "Ама Патрата какъв им го заби"!

У нас няма други отбори, създадени в градинка от ентусиазирани момчета, които да имат почитатели във всяко кътче на България! Това е признанието, което в поредните трудни времена трябва да помним и да пазим!

Признание, за което са допринесли плеяди от таланти със сини фланелки.
Най-трудно се оказва настоящето. Разединени и несигурни, но все пак с общата любов - "Левски"!

Надявам се в навечерието на годишнината всеки да отдели минута и да си зададе същия въпрос: Какво е "Левски" за мен? Отговорът ще ни помогне да намерим верния път и да излезем от тези тежки времена.

Всъщност така, както го правим 106 години....

Честит празник!", написа Андрей Аспарухов.

Очертава се един доста по-различен рожден ден за "сините". Клубът е на ръба на фалит, собствеността е неясна, а феновете се надяват Васил Божков наистина да джироса акциите на Наско Сираков, както обеща чрез съобщение във "Фейсбук" вчера.

86,6% от акциите на "сините" в момента се намират на стадион "Георги Аспарухов", след като бяха джиросани на Бойко Борисов от притежателя им в последната година - Георги Попов, който е приближен до Божков. Премиерът отказа да ги приеме, а обвиняемият бизнесмен пусна анкета в социалните мрежи за бъдещия собственик. 

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули.

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.