на живо

Синът на Симеон Щерев хванат с допинг

Той е дал положителна проба при внезапен контрол

Синът на световния шампион по борба (1981 г.) и носител на бронзов медал от олимпийските игри в Сеул през 1988 г. Симеон Щерев - Николай, е бил уличен в употреба на допинг. Това се вижда от обновения списък на наказани спортисти на Българския антидопингов център.

Той е с наложена забрана да участва в спортни състезания в следващите 4 години, тъй като в пробата му, взета при внезапен контрол, а не по време на състезание, е открито веществото GW 1516 (С4). Най-вероятно става въпрос за кардарин - препарат, който драстично повишава издръжливостта и горенето на мазнини.

Снимка: Facebook

Щерев, който е носител на златния пояс "Дан Колов" за 2011 г., се бори на европейското първенство през април 2019 г., но отпадна на осминафинал в категория до 97 кг на свободната борба. През юни той участва на европейските игри в Минск, отпадайки след първата си схватка.

От публикации в социалните мрежи става ясно, че в момента Николай, който има връзка с националната състезателка по художествена гимнастика Катрин Тасева, е на лагер на високопланинската база Белмекен. Там е и баща му, който е треньор на женския национален отбор на Русия.

Снимка: Facebook

Веществото кардарин доби популярност в спортните среди през април. Именно в употреба на този препарат беше уличен боксьорът Джарел Милър, който трябваше да се боксира срещу Антъни Джошуа през април 2019 г. Той беше заменен от Анди Руис, който впоследствие нокаутира британеца.

В обновения списък на Българския антидопингов център се съобщава, че още един борец е наказан за 4 години - Георги Ванчев, който е употребил кленбутерол. Санкции има още за Сабин Чаушев (стрелба), Аспарух Тотев (канадска борба) и Горяна Стоева (кикбокс).