на живо

Диксън все още не е говорил за стадиона, дава пресконференция със Сираков

Ще има ли "Левски" нов собственик?

Диксън все още не е говорил за стадиона, дава пресконференция със Сираков

План за инвестиция в ст. "Георги Аспарухов" все още няма, научи bTV. Кандидат-собственикът на "Левски" Джоузеф Диксън до момента не е провел среща и не е представил инвестиционни намерения за стадиона към собственика на съоръжението, което в момента клубът ползва безвъзмездно – областната управа на София.

След наше запитване, от институцията обявиха, че правата за управление на имота продължават да бъдат при тях, а за евентуална концесия ни препратиха към спортното министерство.

През февруари правителството вписа процедура за стартиране на концесия на обекта като за нея да отговаря спортното министерство. Оттам обявиха пред bTV, че въпреки решението четири месеца по-късно няма никакво развитие по казуса и процедурата не е започнала.

Разследване на bTV от 2017 г. показа, че "Левски" ползва неправомерно базата на ст. "Георги Аспарухов" – без договор и без наем, а държавата покрива около 80 000 лв. за данъците на комплекса.

Според различни информации, за да инвестира в "Левски", Диксън иска гаранции, че ще може да строи нов стадион, хотелска част и шопинг център, но официално още не е разговарял със собственика на съоръжението и институциите.

Наско Сираков и английският бизнесмен Джоузеф Диксън, който иска да придобие "Левски", ще застанат пред медиите утре. На съвместната пресконференция, насрочена за 15:00 ч., се очаква да бъде внесена яснота относно бъдещето на "сините". 

Брифинга можете да гледате на живо на btvnovinite.bg, както и във "Фейсбук" страницата ни bTV Спорт.

На 24 май, навръх 107-ия рожден ден на "Левски", Сираков обяви, че клубът ще има нов собственик, който ще вложи нужните средства, за да извади "сините" от кризата, да подпомогне детско-юношеската школа и да построи нов стадион на мястото на "Георги Аспарухов".

"Сините" са в тежка финансова криза от началото на 2020 г., когато подкрепата си за "Левски" оттегли основния спонсор - компания за лотарийни игри, собственост на бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков. Оттогава отборът се издържа предимно с дарения от фенове.

Столичният гранд вече получи лиценз за участие в Първа лига през сезон 2021/2022.

Мистерията около Джо Диксън е голяма. За 31-годишния британец се знае, че е бил на неуспешни проби в ЦСКА като футболист, управлява две регистрирани във Великобритания компании със скромни активи и е главен акционер в осмодивизионния английски клуб "Стейнс Таун".