на живо

Сираков: "Левски" трябва да премине през Голгота. Този сезон ще сме в топ 6

"Тирето не стои на дневен ред", заяви мажоритарният собственик на "Левски"

БГНЕС

Ситуацията в "Левски" продължава да е тежка, но ръководството на "сините" не обмисля сливане с друг клуб. Това заяви мажоритарният собственик на клуба Наско Сираков. 

"Няма как да стане да вземем лиценз на друг отбор. Приемаме най-лошия вариант несъстоятелност - "Левски" продължава в аматьорския футбол, със същата регистрация и със същите задължения. Когато се върне в професионалния футбол, ще ги погасява. Затова и тирето не стои на дневен ред", заяви Сираков пред "Дарик радио".

"Левски" трябва да премине през своята Голгота. Със сигурност ще страдаме. Убеден съм, че 99,9% от феновете ни са готови за това нещо. Няма опасност "Левски" да изпадне. Виждам нивото на футбола у нас. "Левски" ще е в шестицата", добави още той.

"Сините" са в тежка финансова криза от началото на годината, след като бяха приети промените в Закона за хазарта, които засегнаха основния спонсор на тима - фирма, собственост на бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков. Сираков стана притежател на мажоритарния пакет акции в началото на юни, но заради лисата на спонсори "Левски" продължава да се издържа предимно от дарения.

Снимка: Lap.bg

"Ще се появят спонсори в "Левски". Трябва да погледнем глобално - всички проблеми в света се струпват и на главата на "Левски". Всяка фирма се е свила и се ослушва накъде ще тръгнат нещата. Ние сме направили уникален пакет от предложения, който започваме да изпращаме до всякакви фирми. Над 90% от рекламните позиции на "Герена" са празни. "Левски" последните няколко месеца живее и диша благодарение на своите привърженици. Не мога да кажа дали някой спира спонсорите за "Левски". Имаше няколко фирми, които сами ни потърсиха за реклама, но в последния момент се отдръпнаха. Не мога да обвинявам никого за това. За всичко е виновна ситуацията в глобален мащаб. Политическата нестабилност допълнително плаши бизнеса", заяви новият собственик.

В последните дни между феновете и ръководството се появи напрежение и обвинения. Сираков коментира, че не приема епитети като гробокопачи", "източвачи" и не е отказвал покани за срещи с привържениците. 

Той уточни, че при настоящите условия клубът няма да подпише договор за телевизионните права със същата фирма, която излъчва първенството в последните години.

"Потенциалът на "Левски" е много по-голямо от това, което получава по договора за правата. Обсъждаме всякакви варианти. Виждахме се с Кирил Домусчиев. Той е прав за себе си, че не определя параметрите и парите по този договор. Проблемът е, че ТВ правата ги държи Футболният съюз. Откъде накъде те ще държат правата на клубовете и ще подписва договор, без да разговаря с тези, които правят продукта? Ще търсим законодателни промени, и ако може ние да си търгуваме телевизионните права", каза Сираков.

Снимка: Lap.bg

Той е оптимист, че през следващата година нещата в клуба ще се нормализират.

"Жизненоважно е да оцелеем до Нова година. При всички положения след това ще има добри новини за клуба. Трябва да сме оптимисти. Тази година трябва да я забравим. Мисля, че от следващото лято хоризонтът пред "Левски" ще е коренно различен. Ние затова се борим. В никакъв случай не трябва да сме песимисти и да задраскаме следващите 3 години. Ситуацията зависи от абсолютно всеки, който обича "Левски". Ние сме първият клуб, който тръгва по този начин към спасението. Подобно нещо чака повечето клубове у нас", каза той.