на живо

"Сити" рухна срещу "Челси", "Ливърпул" е новият шампион на Англия

Мърсисайдци с първа титла от 30 години насам

"Ливърпул" е новият шампион на Англия! Първата титла на мърсисайдци от 30 години насам и 19-та в клубната история стана факт, след като "Челси" победи "Манчестър Сити" с 2:1 в мач от 31-ия кръг на Висшата лига и направи "Ливърпул" недостижим на върха в класирането.

Така "Ливърпул" се приближи на една титла от рекорда на "Манчестър Юнайтед". Триумфът е първи за "червените" от града на "Бийтълс" в ерата на Висшата лига и идва само година след спечелването на Шампионската лига под ръководството на Юрген Клоп. Германският специалист също влезе в историята - като първия треньор от своята страна, стъпвал на върха в английския футбол.

Тимът на Клоп има 86 точки, следван от "Сити" с 63, "Лестър" с 55 и "Челси" с 54, при оставащи 7 кръга. Тазвечершният успех е ценен и за лондончани, тъй като запазват петте си точки аванс пред "Манчестър Юнайтед" и "Уулвърхемптън" в битката за четвъртата позиция - последната, даваща право на участие в Шампионската лига.

Снимка: Getty Images

На своя "Стамфорд Бридж" "Челси" откри резултата в 36', когато Кристиян Пулишич се възползва от груба грешка на Бенжамен Менди в средата на терена, напредна и прати топката покрай вратаря Едерсон. Със седмия си гол през настоящата кампания Капитан Америка, както е наричан националът на САЩ, вече е най-резултатният под 22-годишен от началото на сезона.

"Сити" стигна до изравнителен гол в 55' след брилянтно изпълнен пряк свободен удар от Кевин Де Бройне. По този начин белгийският плеймейкър стана първият във Висшата лига през настоящия сезон с двуцифрен актив голове и асистенции - съответно 10 и 16.

Снимка: Getty Images

Впоследствие "гражданите" се впуснаха напред, а домакините разчитаха на контраатаки. Още в 57' Рахийм Стърлинг бе близо до пълен обрат, но топката срещна дясната греда след удара му. При една от акциите на "сините" - в 71', Кристиян Пулишич бе близо до втори гол, Кайл Уолкър обаче изби от голлинията.

Четири минути по-късно последва разбъркване в наказателното поле на "Сити", при което Фернандиньо изби с ръка. Реферът Стюарт Атуел се консултира със системата за видеоповторения (VAR) и отсъди дузпа, а на бразилеца бе показан директен червен картон. Зад топката застана Уилиан и реализира хладнокръвно, пращайки в екстаз не само привържениците на "Челси", но и тези на "Ливърпул".

Снимка: Getty Images