на живо

Скандал, провален търг и оставка на стадион "Българска армия" (ВИДЕО)

Безценната емблема остава без собственик, а клуба - без синдик

Емблемата и имуществото на фалиралото дружество ЦСКА АД остана без собственик, въпреки че днес (30 март) трябваше да се проведе търг за придобиването им. Причината е решение на синдик Дора Милева да анулира днешното събитие след сблъсъци между фенове и представителите на страните, желаещи активите, в Борисовата градина.

Имуществото на ЦСКА е оценено на близо 1,65 млн. лв., като включва: недвижимо имущество (земи) за 490 хил. лв., движими вещи за 47 хил. лв., екипи за 16 хил. лв., активи (стоки) за 9 хил. лв., моторни превозни средства за 24 хил. лв., вземания за 88 хил. лв. и търговски марки за 972 хил. лв., съгласно изготвената пазарна оценка. Най-ценна за страните в търга обаче си остава емблемата на 31-кратните шампиони на България. Смята се, че който успее да спечели наддаването, ще държи и автентичността на дружеството.

17:00 ч. на 29 март беше крайният срок, в който желаещите да притежават имуществото на ЦСКА трябваше да внесат своите задатъци - 10% от общата сума. От това се възползваха 5 страни - Гриша Ганчев, който е главен акционер в елитния ЦСКА, ръководството на четвъртодивизионния ЦСКА 1948, който претендира за продължител на автентичността на фалиралото дружество, както и 3 фирми.

След провала на процедурата синдик Милева разкри, че едната от офертите е била недействителна, тъй като по нея са внесени само 1,65 лв.

Още от сутринта пред стадион "Българска армия" се събраха стотици привърженици на ЦСКА, играещ в Първа професионална лига. Пред входовете на спортното съоръжение бяха и деца от школата на "червените". Те приветстваха Ганчев с бурни аплодисменти. 

Не такова обаче беше отношението към представителя на ЦСКА 1948 - Никола Газдов. Привиржениците недоволстваха, тъй като той е син на член на управителния съвет на "Лудогорец" и смятат, че зад проекта стои Кирил Домусчиев. 

Газдов беше придружен от полиция, която обаче не успя да му проправи път към залата, в която трябваше да се извърши търга. Причината е, че органите на реда не искаха да използват сила срещу юношите на клуба.

Останалите две дружества също бяха без представители в залата, в която трябваше да се проведе наддаването за емблемата.

Дора Милева анулира процедурата, а по-късно обяви, че подава оставка като синдик. Като причини тя представи стресът и заплахите по време на днешните събития. 

Акционерът на елитния ЦСКА - Гриша Ганчев, пък заяви, че конкурентите му за имуществото сами не са пожелали да влязат в залата.

Нов търг за емблемата на "червените" може да се проведе едва след като бъде назначен нов синдик на фалиралото дружество.