на живо

Скандал разтърси "Байерн", феновете искат оставката на президента Хайнер

Привържениците настояват за прекратяване на отношенията с Катар

Reuters

Скандали разтърсиха "Байерн" Мюнхен. По време на годишното общо събрание на клуба представители на феновете поискаха оставката на президента Херберт Хайнер.

Президентът се опита да оправдае спонсорските отношения на клуба с Катар, но феновете на категорични, че "Байерн" трябва да прекрати работата си с катарска фирма заради нарушаването на човешките права в държавата.

На общото събрание Хайнер не влезе в детайли, но беше освиркван от акционери, докато говори по темата.

"Критиките са позволени, разбира се. Критиките обаче трябва да са основани на факти. Избор на думи, който е зъл и страхлив, не пасва на тона на "Байерн", заяви Хайнер, а в отговор на освиркванията в залата каза: Не искате ли дискусия по фактите?"

Снимка: EPA/Reuters

Представителите на феновете започнаха да скандират: "Хайнер вън! Не ви искаме! Ние сме "Байерн", а не сте вие! Хайнер вън!”. Една жена се провикна: "Проблемът е, че не ви интересуват човешките права".

Почетният президент на баварците Ули Хьонес, който сам посочи Хайнер за свой заместник, беше шокиран от реакциите.

"Първо трябва да преспя и след това мога да коментирам. Но това беше най-лошото събитие на "Байерн", на което съм присъствал", обяви Хьонес пред медиите.

По време на срещата "Байерн" отчетe спад в оборота с около 110 млн. евро в сравнение с последния сезон преди пандeмията от COVID-19.

От клуба все пак отчитат печалба от 1.9 млн. евро след данъците, а президентът Херберт Хайнер посочи, че "Байерн" е в доста по-добро състояние за разлика от други футболни грандове в Европа като "Барселона" и "Ювентус".