на живо

Скромен брой участници на писта Хасково (ВИДЕО)

Жега, технически проблеми и малко зрители

На пътен възел „Орфей” в Хасково се проведе вторият кръг от републиканския шампионат по автомобилизъм на затворен маршрут. Рехавият брой участници напълно съответстваше и на интереса на публиката – докато минали години маршалите едва успяваха да се справят с многобройните фенове, през тази година навалица нямаше. Жегата обаче си бе пак същата, а и техническите проблеми не бяха рядкост. Минималният брой заявки в група Макси принуди ръководството на състезанието да обедини четиримата „макси”-мални с осемте пилоти в група Туринг.

Първи на трасето забучаха осемте еднакви автомобила от Купа „Енеос”. За всички в групата това бе дебют на трасето в Хасково и първата им сесия в събота бе доста предпазлива. След първото място в квалификацията не бе изненада победата на Венцислав Станев, следван от шампиона за 2017г. Ташо Ташев и Кольо Карастоянов.

В група Спорт след 12-те обиколки победител е Симеон Симеонов, изпреварил с повече от 18 сек. Деян Куманов, трети приключи Александър Димитров. Единственият отпаднал сред 11-те участници в групата бе Искрен Веселинов.

В групата на най-големите кубатури също стартираха общо 11 автомобила. Разочарован от обединението на Макси и Туринг, Стоян Апостолов още в събота натовари колата си на платформата за Бургас, а той остана сред зрителите. В негово отсъствие Иван Влъчков подгони „Мицубиши”-тата, но явно получи заповед от бокса за по-внимателна изява и върна газта. След техническите проблеми с предния диференциал в събота, стартиралият четвърти Пламен Камбуров бе твърдо решен да не позволи на Константин Маршавелов да повтори успеха си от Писта Бургас. Далеч преди края на първата обиколка той изпревари пловдивчанина и необезпокояван финишира пръв.

Фактът, че заради малкия брой участници, пилотите от група Макси ще получат половината от предвидените точки, съвсем уби интригата и Маршавелов се повози до края на състезателната дистанция. Все пак, за да не остане някой с погрешно съмнение в силите му, Косьо отбеляза по сметката си най-бързата обиколка в надпреварата – 1:39.891 мин. Трети приключи Румен Киров, на обиколка назад остана протежето на рали-шампиона ни за 2016 г. Пламен Стайков - Камен Василев.

Победата на Иван Влъчков в група Туринг бе извън всяко съмнение далеч преди рейс-директорът Валентин Бонев да развее карирания флаг. На 13 сек. от него остана Давид Будев, трети е Косю Йорданов. Поради технически проблеми отпаднаха Светослав Ковачев, Димитър Кондев и Станислав Паришков, а Никола Вълчев не застана на старт.

Следващият старт на пистарите ще е в Русе в средата на месец юни.

Тагове: