на живо

"Славия" кръщава стадиона си на Александър Шаламанов

"Белите" ще почетат своя легендарен футболист, който почина на 80-годишна възраст

Стадионът на футболния "Славия" ще бъде преименуван на "Александър Шаламанов". Това заяви президентът на "белите" Венцеслав Стефанов, който е направил предложението.

В момента спортното съоръжение в столичния квартал "Овча купел" носи името на тима, но от "Славия" искат да отдадат почит на своя легендарен футболист, който почина преди дни на 80-годишна възраст.

Снимка: Lap.bg

"Шаламанов е знамето на "Славия" в последните 6 десетилетия без да подценявам никого от останалите велики футболисти на клуба, разбира се. Остана верен на "Славия" до сетния си дъх. Пример за разностранен спортист, за страхотен футболист, за уникален спортсмен. Добронамерен, позитивен, усмихнат, Шами е истинският славист и пример не само за всички слависти, но и за всички младежи, които искат да спортуват. Пример за това що е славизъм! Заради всичко това е приеман изключително позитивно от всички фенове на футбола в България. Шами буквално е знамето на "Славия" защото е единственият, чийто лик е извезан, повтарям – извезан, върху знаме, което се вее по трибуните през 60-те и 70-те години на миналия век", заяви Стефанов.

Снимка: Lap.bg

Александър Шаламанов има 263 мача и 10 попадения в първенството за "Славия". Три пъти в своята кариера печели Купата на България. Футболист №1 на страната през 1963 и 1966 г., Спортсмен №1 през 1967 и 1973 г.

Поклонението пред легендарния футболист ще се състои в 30 октомври (събота) от 13:00 ч. в гробищен парк "Бояна". 

Снимка: Lap.bg