на живо

"Славия" изгони кениец заради расизъм към България

Омар Абуд изпитва неприязън към нашата страна, твърди Венци Стефанов

Lap.bg

Омар Абуд повече няма да носи екипа на "Славия". Президентът на "белите" Венцеслав Стефанов направи официално изявление чрез клубния сайт, а основната причина за отстраняване на кенийския национал е "расизъм и неприязън към България".

"В продължение на няколко месеца поведението на футболиста на "Славия" Омар Абуд, от кенийски произход, коренно се промени и предизвика всеобщото неодобрение на ръководството на клуба, на треньорския щаб и на целия отбор. Без видима причина играчът стана груб, невъздържан и арогантен, позволи си волности по време на тренировките и в официалните мачове, а извън терена не престана да хули клуба, в който изкарва прехраната и не спря с обидите си към старши треньора и помощниците му. Научи най-вулгарните изрази на български език и започна да се обръща с тях към съотборниците си без изключение. Наглият кениец не се посвени и започна да ругае всичко, свързано с живота у нас и въобще не правеше и опити да прикрива неприязънта си към държавата България. Често публично прибягваше и към расистки подмятания. Многократно Омар Абуд си позволяваше да закъснява безпричинно след пътуванията си до Кения и да отсъства от тренировките. Не са една или две официалните срещи на отбора, от които той направо дезертира със симулации на тежки контузии.

Чашата преля, и търпението ни се изчерпи. Взимам решението да отстраня от отбора Омар Абуд, като договорните му отношения с клуба ще бъдат прекратени според съществуващия законен ред. Смятам, че футболисти като Омар Абуд са срам за тази професия и не желая повече хора като него да имат нещо общо с авторитета и традициите на "Славия", доказани и потвърдени през годините с труда и качествата на цяла плеяда високоразредни играчи, до чиито морал и човешки качества Омар Абуд така и не успя да се доближи по време на престоя си в "Славия".

Всички професионални играчи на ПФК "Славия" до един подкрепят това мое решение и одобряват действията по отстраняването на Омар Абуд от отбора", гласи официалното изявление на Стефанов по случая с кенийския защитник.