на живо

Славия победи Ботев в Пловдив

"Белите" с четвърта поредна победа над "канарчетата"

БГНЕС

Славия победи с 1:0 Ботев Пловдив като гост в мач от 23-ия кръг на "А" група.

Преди началото на двубоя с изпълнението на националния химн на България бе почетен националния празник на страната - 138 години от Освобождението на България от османско иго. Феновете на Ботев пък направиха впечатляваща хореаграфия с балони в бяло, зелено и червено. Двубоят започва равностойно.

В 8-ата минута Грегъри Нелсън излезе на стрелкова позиция, но бе блокиран от защитник на белите. В 17-ата минута гостите изпълниха ъглов удар вляво от вратата на Виктор Голас, като топката не бе изчистена успешно при първа греда. Тя се вдигна високо и попадна в Дуде Ндонгала, който стреля от въздуха, но Милен Гамаков изби в нов корнер. В 25-ата минута бранителят на "белите" Абуд Омар удари в лицето с ръка Лъчезар Балтанов при единоборство между двамата, но се размина само с жълт картон.
В 28-ата минута Цветомир Панов препъна Грегъри Нелсън около границата на пеналта на Славия, а реферът Никола Попов отсъди пряк свободен удар за "канарчетата". Футболистите на Ботев постепенно установиха надмощие, но до края на първото полувреме не успяха да стигнат до гол.

Втората част на мача започна отлично за Славия. В 48-ата минута Борислав Балджийски запази топката между трима играчи в жълто-черно, центрира в наказателното полета на Ботев, където Милен Гамаков остана под топката. От това се възползва руснакът Сердер Сердеров, който отбеляза с глава дебютния си гол за "белите" за 0:1.

Домакините реагираха и в 53-ата минута Йордан Христов проби отдясно, центрира в наказателното поле на Славия, но Грегъри Нелсън се подхлъзна и остави топката на Георги Петков. Пет минути по-късно Тодор Неделев изпълни отлично пряк свободен удар, но вратарят на "белите" показа класата си и изби топката.

В 63-ата минута нападателят на гостите Ивайло Димитров можеше да реши мача окончателно след грешка в защитата на домакините, след като излезе сам срещу Виктор Голас. Вратарят на "канарчетата" показа рефлекс и отрази удара на слависта. Две минути по-късно Игор Ощипко проби, центрира, а Наско Милев стреля от удобна позиция, но Георги Петков парира удара му.

В 67-ата минута Абуд Омар от Славия отляво и центрира, а крайният защитник на Ботев Игор Ощипко изненада вратаря си Виктор Голас с връщане с глава. Топката придоби коварна парабола и само фактът, че не бе насочена във вратата, предотврати попадение.
В 74-ата минута Грегъри Нелсън задържа топката в наказателното пола на съперника, подаде на Наско Милев, който стреля от удобна позиция и стреля, но Георги Петков изби коженото кълбо. Натискът на домакините продължи. В 83-ата минута Йордан Христов проби отдясно, центрира към Мариан Огнянов, който стреля, но Георги Петков. До края на срещата славистите с внимателна и спокойна игра удържаха преднината си в резултата и се поздравиха с крайната победа. Двубоят завърши с червен картон на халфа на домакините Лъчезар Балтанов. Най-напред той получи жълт картон за разправия със съдията Никола Попов. Минута по-късно изнервеният  Балтанов фаулира грубо Димитър Пиргов в половината на Славия, получи втори жълт картон и беше изгонен от терена.

Победата е четвърта поредна за "белите" над пловдивчани. Отборът от София няма допуснат гол вече шест поредни мача и се намира на трето място в класирането. Ботев остана на шестата позиция в "А" група.