на живо

След продължения и 22 дузпи: "Виляреал" превзе Лига Европа за първи път

Испанците спечелиха турнира след драма срещу "Манчестър Юнайтед"

Паметен триумф за "Виляреал"! Испанският тим спечели първия значим трофей в 98-годишната си история, след като победи "Манчестър Юнайтед" с 11:10 с дузпи във финала на Лига Европа. В редовното време и продълженията двубоят на градския стадион в Гданск (Полша) завърши с равенство 1:1.

Големият грешник за 20-кратния английски шампион е вратарят Давид Де Хеа, който не отрази нито един наказателен удар, а после направи решаващия пропуск от бялата точка. Така "червените дяволи" пропиляха възможност да вдигнат трофея за втори път в последните пет сезона. През 2017 г. те триумфираха под ръководството на Жозе Моуриньо.

За треньора на "Виляреал" Унай Емери трофеят е рекорден четвърти от Лига Европа. Той вдигна три пъти купата с друг представител на Ла Лига - "Севиля", между 2013 и 2016 г. 

Испански отбор надви английски във финал на евротурнир в десети пореден случай. Последният успех за тим от Острова в такъв сблъсък е от сезон 2000/2001, когато "Алавес" отстъпи на "Ливърпул" с 5:4 след продължения в спора за Купата на УЕФА.

Тази вечер, пред 9000 зрители в Гданск, "Виляреал" поведе в 29', когато Жерар Морено отбеляза 30-ото си попадение във всички турнири от началото на сезона. Така той стана първият играч на "Жълтата подводница" с такова постижение от сезон 2010/2011. Тогава голмайстор на тима бе италианецът Джузепе Роси.

"Юнайтед" се активизира, но не съумя да създаде чисто положение преди почивката. През втората част - в 52', англичаните имаха претенции, че Алфонсо Педраса е фаулирал Мейсън Грийнууд в наказателното поле. Реферът Клеман Тюрпен (Франция) обаче прецени, че няма основания за отсъждане на дузпа.

"Червените дяволи" продължиха да бъдат по-активни и в 55' Единсон Кавани се възползва от отбита топка, за да изравни - 1:1. Уругваецът стана третият над 34-годишен, който се разписва за отбор от Висшата лига в европейски финал. Компания му правят Гари Макалистър (36) от "Ливърпул" във финала за Купата на УЕФА през 2001 г. и Дидие Дрогба (34) от "Челси" във финала на Шампионската лига през 2012 г.

Играчите на Оле Гунар Солскяер поискаха дузпа и в 64', но реферът Тюрпен отново не посочи бялата точка. В случая претенциите на островитяните бяха за игра с ръка на Пау Торес след центриране на Бруно Фернандеш.

В 70' Маркъс Рашфорд направи непростим пропуск. За негово щастие, страничният съдия маркира засада.

В крайна сметка се стигна до продължения, в които двата отбора не предложиха много и спорът бе решен с дузпи. Последва маратон от общо 22 наказателни удара!

За "Виляреал" точни бяха Жерар Морено, Раба, Алкасер, Алберто Морено, Парехо, Гомес, Албиол, Коклен, Гаспар, Торес и стражът Рули, докато за "Юнайтед" реализираха Мата, Телес, Фернандеш, Рашфорд, Кавани, Фред, Джеймс, Шоу, Туанзебе и Линдельоф. Единственият пропуск направи вратарят на англичаните Давид Де Хеа, който превърна сънародниците си от "Виляреал" в новия малък крал на футболна Европа.