на живо

След 5 часа на корта: Григор Димитров отпадна от Откритото първенство на САЩ

Той не успя да преодолее Мартон Фучович

usopen.org

Григор Димитров отпадна във втория кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като не успя да победи унгареца Мартон Фучович в мач, продължил 4 часа и 50 минути.

Българинът отстъпи със 7:6(5), 6:7(4), 6:3, 4:6, 1:6 във втория мач от първата надпревара от Големия шлем след принудителната пауза в сезона заради пандемията от коронавирус. Той записа и втора загуба от Фучович, който го победи през миналата седмица на надпреварата в Синсинати, която тази година също се проведе в Ню Йорк.

Двамата тенисисти започнаха срещата спокойно и предпазливо в първия сет. Той завърши без пробив и с тайбрек, в който Григор Димитров показа класа и без проблем поведе в резултата.

Снимка: usopen.org

В петия гейм на втория сет роденият в Хасково тенисист постигна пробив, но съперникът му реагира бързо и изравни за 4:4. Веднага след това българинът отново излезе напред в резултата при сервис на Фучович, но последва ново равенство и тайбрек. В него унгарецът успя да надделее.

В третата част Димитров нямаше проблеми. Той постигна пробив за 4:2, защити го и след това закономерно поведе в резултата. Така се стигна до четвърти сет, в който българинът проби още в началото, но отново допусна изравняване. Умората също си каза думата и Григор отстъпи с 4:6.

Снимка: usopen.org

Мачът влезе в решителния пети сет. В 9-те си участия в основната схема на Откритото първенство на САЩ, Димитров е играл само 5 мача с по 5 сета, включително и миналогодишният четвъртфинал, когато победи Роджър Федерер. Този път обаче не успя да се поздрави с успех и след два допуснати пробива отпадна от турнира.

Димитров продължава да има 3 участия в трети кръг на Откритото първенство на САЩ, докато Фучович за първи път в кариерата си ще участва на този етап на надпреварата. Негов съперник ще бъде французинът Франсис Тиафо, който победи също в 5 сета Джон Милман.

Единствената българска представителка в надпреварата остава Цветана Пиронкова, за която турнирът представлява завръщане след близо 3 години извън корта заради майчинство.