на живо

След епична битка: Триумф за Верстапен в Саудитска Арабия

Световният шампион записа първа победа през сезона във Формула 1

Getty Images

Световният шампион Макс Верстапен спечели Гран При на Саудитска Арабия - втори старт за сезона във Формула 1. Нидерландският пилот на "Ред Бул" се наложи в епичен дуел с Шарл Льоклер от "Ферари". Двамата на няколко пъти си размениха лидерската позиция в хода на състезанието, а разликата между тях беше по-малко от секунда.

Верстапен и Льоклер водеха сходна битка и в Бахрейн преди седмица, когато болидът предаде шампиона. Борбата между тях, макар и все още на ранен етап, загатва, че предстои зрелищен сезон.

Снимка: Getty Images

Победата е първа за Верстапен през настоящата кампания. Същевременно от "Ферари" отново качиха и двамата си пилоти на подиума. Трети в Джеда завърши Карлос Сайнц-младши.

Разочарование преживя стартиралият с полпозишън съотборник на Верстапен - Серхио Перес, който изпусна водачеството в 15-ата обиколка след влизането си в бокса, а в крайна сметка финишира четвърти.

Снимка: Getty Images

Провалът на Перес бе вследствие на блъф от "Ферари". Тогава "черните кончета" заблудиха, че готвят вкарване на Льоклер в бокса. Единствено Перес обаче спря, докато конкуренцията остана на пистата и мексиканецът се оказа ощетен. Ситуацията стана още по-тежка за него, след като инцидент с Николас Латифи от "Уилямс" наложи намеса на кола за сигурност.

Снимка: Getty Images

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън ("Мерцедес") остана 10-и заради комбинация от 15-ата му стартова позиция и липса на късмет.

В генералното класиране води Льоклер с 45 точки, пред Сайнц-младши с 33 и Верстапен с 25. Следващият старт от календара на Формула 1 е Гран При на Австралия в Мелбърн на 10 април.