на живо

След финала: В Париж чистят, в Загреб още празнуват (ВИДЕО)

Феновете наричат и двата отбора "Шампиони"

Reuters

Още едно световно първенство по футбол е в историята. Сълзите, емоциите, радостите, победите, загубите... всичко е в миналото. Различното този път е, че разочаровани след финалния мач няма.

След последния съдийски сигнал новите световни шампиони от Франция започнаха тържествата с столицата Париж и по-големите градове. Хърватите също празнуваха, въпреки загубата, но с ясното съзнание, че отборът на страната е постигнал нещо голямо. И така цяла нощ...

Сутринта в двете страни изглеждаше по различен начин.

На дневен ред в Париж е... чистенето. Служителите събират всички боклуци, останали във фен зоната на Шанз Елизе. Причината е, че градът трябва да бъде приведен във вид за новото голямо събитие - посрещането на световните шампиони, които ще върнат титлата във Франция 20 години след първата голяма победа на финал на световно. 

Момчетата на Дидие Дешан имат две уредени срещи днес, след като кацнат в столицата около 16:00 ч. българско време. Тази с президента Емануел Макрон в Елисейския дворец бе ясна още преди финала. Той заяви, че ще приеме футболистите, дори без титла. 

Преди това обаче "петлите" ще преминат през парижките улици, за да покажат трофея на милионите щастливи фенове.

Сблъсъците между полицията и част от тълпата, която празнува във фен зоната на града помрачиха настроението във Франция, но тези инциденти бързо ще бъдат забравени.

В Загреб положението е по-различно. Въпреки загубата, привържениците са щастливи от достойното представяне на любимците си. И без титла хърватите показаха уважение към подвига - подобряване на най-доброто представяне на "ватрените" на световни първенства.

В ранните зори купонът по улиците все още течеше. Въпреки емоционалните празненства, до сблъсъци не се стигна, хвалят се от полицията в града.

Очаква се в 14:30 ч. българско време вицешампионите да пристигнат в родината си и да бъдат приветствани като първенци.