на живо

След грабеж на 400 литра вино: Футболист подкрепи пострадалата баба

Капитанът на "Хайдук" Сплит броди през поляни, за да открие баба Мария

Докато у нас първа новина е обирът в Перник за над 1 млн. лева, в Хърватия се вълнуват за... 400 литра вино.

Толкова е изчезнало от мазето на 86-годишната баба Мария Икач от село Коларина в близост до град Бенковац. Пред хърватски медии тя разказва, че нищо друго в дома ѝ не липсва. Само виното!

Грабежът се е случил докато баба Мария пасяла овцете си по близките поляни. Трите големи кучета в двора са били вързани, а крадците, които се издирват от полицията, явно добре са планирали акцията, тъй като са взели само червеното вино. Оставили на баба Мария една дамаджана бяло.

"Всичко са взели, капка не е останала. А виното ми е ценно. Не съм си била вкъщи. Ако бях, нямаше да го откраднат. Щях да ги почна с тоягата! Сама си оправях лозето, но не изкарах много. Синът ми купи грозде, плати го и си направихме вино. За да имам за гости. Аз имам високо кръвно и не пия червено. Малко бяло с вода мешам и за закуска. Това ме държи", разказва баба Мария.

Нейната история стигна до ушите на капитана на "Хайдук" Сплит Мийо Чакташ. Той толкова се трогнал от нещастието на старицата, че решил да я посети и да ѝ занесе подаръци.

Това обаче се оказала трудна задача. Заедно с репортер на "24 сата" - медията, която първа съобщи за кражбата, Мийо заминал за Коларина. Баба Мария очаквано не била вкъщи. Обрана или не, 20-е ѝ овчици не чакат! След близо половин час разходка в покрайнините на селото, футболистът се срещнал с Мария.

"Израснах на село, знам колко тежко живеят старите хора по тези места, особено останали сами. За това тази история толкова много ме докосна. Ще опитам да помогна с каквото мога", разказва Мийо.

Баба Мария била трогната от жеста, но не била паднала духом.

"Благодаря ти, синко. Но нищо не ми е нужно, децата ми помагат. Имам трима синове - двама от тях в Австрия и един в Германия. Имам и две дъщери - едната е в Швейцария, а другата живее наблизо, в Станишичи, в Босна и Херцеговина. За жалост, заради коронавируса не идват сега. Мъчно ми е за тях", разказва старицата.

Сред подаръците на Чакташ е и... фланелка на "Хайдук".

"Как да не знам кои са "Хайдук"?! Знам, разбира се!", казва баба Мария.

И обещава да пази екипа си под ключ! За да не попадне в ръцете на крадците!