на живо

Валентина Георгиева: Този медал ще амбицира децата да тренират усилено (ВИДЕО)

Исторически медал за България на европейското първенство по спортна гимнастика за девойки

Валентина Георгиева: Този медал ще амбицира децата да тренират усилено (ВИДЕО)

14-годишната Валентина Георгиева донесе исторически медал за България на европейското първенство по спортна гимнастика за девойки. Тя спечели сребърно отличие във финала на прескок на шампионата в Мерсин, Турция.

Георгиева се класира втора във финала с резултат 13,800. Преди нея се нареди само румънката Ана Барбосу, чиито резултат е 13,975.

Така Валентина Георгиева донесе първи медал за българската спортна гимнастика от европейски първенства за девойки.

"Чувствам се чудесно като знам, че от 30 години не е имало финал на европейско първенство. Знам, че децата ще се амбицират и ще тренират усилено, за да запазим спорта си. Тръгнах с очакванията, че ще си изиграя всичко, и че ще отида на финал на прескок. Усещането да се качиш на стълбичката на такова голямо състезание е вълнуващо.", каза специално за bTV Георгиева.

Валентина тренира под ръководството на Филип Янев - европейски шампион за юноши от 2000 г. и пети на олимпийските игри в Атина през 2004 г. на прескок. Тя е състезателка на "Левски".

При жените страната ни няма отличие от 1992 г., когато Силвия Митова спечели бронз, отново на прескок.

От 26 години родна представителка не е достигала до финалите на такъв форум. Преди седмица съставът на България при младежите спечели бронз в отборната надпревара.