на живо

След класирането: По 10 000 евро премия за футболистите на Северна Македония

Премиерът Зоран Заев посрещна участниците на европейско първенство на летището

Facebook

По 10 000 евро ще получи всеки от футболистите и щаба на националния отбор на Северна Македония. Това обеща премиерът на страната Зоран Заев, след като тимът се класира за първи път на европейско първенство.

Македонците победиха с 1:0 Грузия в решителен плейоф и си осигуриха място в групите на най-важния футболен форум на Стария континент.

Празненствата за югозападните ни съседи започнаха с последния съдийски сигнал. Най-щастлив очаквано беше 38-годишният голмайстор Горан Пандев. Именно той, в ролята си на капитан, пръв стъпи на родна земя и пръв прие поздравления от Заев при завръщането на тима.

Министър-председателят пък реагира емоционално с публикация в социалните мрежи.

"Голяма радост обхвана вчера цялата страна. Донесоха я македонските футболни юнаци, които оставиха сърцата си на терена в Тбилиси и постигнаха победа, невиждана в македонската история до сега. Македонският национален отбор по футбол ще участва на европейско първенство. 

Цялата държава, всички македонски граждани споделят радостта от успеха на националния тим. Този гол беше за всички тях, тази победа беше за всички тях!

Така се получава, когато заедно играят македонци, албанци и турци - с еднакви екипи, под един и същ флаг и за една и съща родина. Това показва, че само заедно можем - един за всички, всички за един!

Аз и първият вицепремиер Артан Груби сме тук, за да споделим тази радост, да им окажем чест и да съобщим, че от името на правителството и народа, всички членове на националния отбор ще бъдат наградени с по 10 000 евро.

Този успех заслужава големи празненства, но съм длъжен да апелирам и да помоля и вие да припомните на гражданите, че трябва да спазват мерките за защита от COVID-19, които забраняват обществени сбирки.

Още веднъж честитя успеха! Да им пожелаем успех и здраве! Да живее македонският футбол!", написа Заев.

Снимка: Facebook

Заради класирането сред 24-те отбора в групите на европейското първенство, което ще се проведе от 11 юни до 11 юли 2021 г. (то трябваше да се състои през 2020 г., но беше отложено заради пандемията от коронавирус), футболната федерация на Северна Македония ще получи 9,25 млн. евро. Всяка победа на шампионата ще им донесе допълнителни 1,5 млн. евро, а равенство - 750 000 евро.