на живо

След наказанието: Руските спортисти предложиха песен вместо химна (ВИДЕО)

Страната е санкционирана заради допинг скандала

Интересен избор направиха руските спортисти за участието си в големи състезания. Те предложиха вместо химна, на официални церемонии, да звучи популярната песен "Катюша", докато е в сила наложеното им наказание.

Русия е санкционирана заради допинг скандала и в следващите две години спортистите ѝ няма да могат да участват под руския флаг, нито да слушат химна при награждаване.

Световната антидопингова агенция (УАДА) санкционира Русия на 9 декември 2019 г., когато независими експерти заключиха, че базата данни на Московската антидопингова лаборатория с резултатите от проверките на местните спортисти между 2012 и 2015 г. е манипулирана, за да се избегнат наказания.

Освен, че не може да участва в големи спортни форуми за период от 2 години, на Русия е забранено и да кандидатства за домакин на такива. Страната първоначално получи 4-годишно наказание, но впоследствие обжалва и то бе намалено наполовина.

Аргументите на Комисията на спортистите към руския олимпийски комитет за избора на песен са, че "Катюша" е известна, харесвана и патриотична.

Очаква се отговор от Международния олимпийски комитет (МОК), който подлага темата на обсъждане.

Сред големите спортни форуми, които наказанието на Русия обхваща, са летните олимпийски игри в Токио тази година, зимните в Пекин през 2022 г. и световното първенство по футбол в Катар, също насрочено за 2022 г.