на живо

След разхлабването на мерките: Австрия разрешава тенис мачовете от 1 май

Елитните спортисти ще могат да подновят тренировки от следващата седмица

btvnovinite.bg

Aвстрия започна лека-полека да разхлабва мерките заради пандемията от COVID-19, а от 1 май ще бъдат разрешени някои спортни събития, сред които тенис мачовете и голф турнирите. 

"Индивидуалните спортове, при които няма непосредствен контакт между участниците, ще имат приоритет пред отборните", каза вицеканцлерът и министър на спорта Вернер Коглер.

В страната отново ще бъде свободен достъпът до лекоатлетически писти, тенис кортове, игрища за голф, конни центрове, стрелбища и други.

На тенис кортовете ще се следи топките да бъдат маркирани, за да не се докосват от двамата играчи, и ще се изисква определено поведение при мрежата.

От следващата седмица елитните спортисти ще могат да подновят тренировки при засилени мерки за сигурност и спазване на препоръките на здравните власти.

Възможно е първият старт от Формула 1 за 2020 г. да бъде на пистата в Шпилберг на 5 юли. Планира се състезанието да бъде без публика.

"Всичко е възможно, тъй като, ако няма публика, на пистата ще има общо около 1000 души, включвайки в тях всички служители на отборите и екипа, който е отговорен за телевизионното излъчване. По-важно е да се реши проблемът с пътуването", коментира Коглер.

Говори се вече и за подновяване на футболното първенство след тестване за коронавирус на всички играчи.

До момента в Австрия има повече от 14 000 заразени от COVID-19, жертвите са 393.

bTV призовава: останете си вкъщи: