на живо

Следата на Камата в битката за Суперкупата на Испания

Христо Стоичков има доста спомени от мачовете за ценното отличие

Следата на Камата в битката за Суперкупата на Испания

Историята помни шампионите и голмайсторите. Големите грандове като "Барселона" и "Реал" Мадрид имат по много и от двете. Тази вечер започва Суперкупата на Испания и затова е време да си припомним постиженията на Христо Стоичков в битката за отличието.

В историята на надпреварата, единственият българин, вдигал трофея в най-авторитетния клубен турнир КЕШ/Шампионската лига, се нарежда на трето място сред голмайсторите. Първи, може би съвсем очаквано е Лионел Меси.

Въпреки че Камата игра за последно с фланелката на каталунците през 1998 г., той продължава да е сред най-опасните футболисти в спора за Суперкупата на Испания.

Стоичков има 6 попадения в 10 мача за Суперкупата. Това го поставя на трето място в голмайсторската класация на турнира.

Неговото име присъства в статистиките на финалите от 1990, 1991, 1992, 1993, 1994 и 1996 г. В три от четирите случай (без 1993 г.), в които българската легенда вкарва, отборът му печели Суперкупата на страната.

Той не успява да отбележи през 1990 г. Няма и много време за гол, тъй като получава червен картон в 41-ата минута. Това е онзи легендарен момент, в който Камата настъпва съдията, изгонил секунди преди това треньора на "Барселона" Йохан Кройф.

Както и през 1991 г., когато се появява в 62-ата минута на мястото на Хулио Салинас.

Следващите мачове на Стоичков в битката за трофея неизменно завършват с негово попадение.

През 1992 г. той праща топката във вратата на "Атлетико" Мадрид във втория мач от финала, а каталунците печелят с общ резултат 5:2.

Финалът през 1993 г. е с горчив привкус, тъй като, въпреки попадението на Камата във вратата на "вечния враг" "Реал" Мадрид в първия мач, "Барса" губи с общ резултат 2:4.

1994 г. е паметна за Стоичков не само заради лудото Американско лято с националния тим. В двата мача за Суперкупата на Испания през август, той вкарва 3 гола (1 в първия и 2 във втория мач) на "Сарагоса", които са от критично значение за победата с 6:5 и поредния трофей.

За последно българската звезда играе в мач за Суперкупата на Испания през 1996 г. Той бележи във вратата на "Атлетико" Мадрид във втория мач. Това попадение се оказва шампионско, защото именно то "печели" трофея за "Барса" (общ резултат 6:5).

Стоичков със сигурност е горд от тези свои попадения. И определено се радва, когато гледа към върха на голмайсторската класация. А там стои друга емблематична фигура за "Барса" - Лионел Меси. Аржентинецът има 14 попадения в 19 мача, а днес (13 януари) срещу "Реал Сосиедад" може и да ги увеличи. Меси има двойно повече голове от втория в класацията - легендата на "Реал" Мадрид Раул, който е със 7 гола в 12 мача.

Меси е футболистът с най-много спечелени Суперкупи на Испания - 8.

Полуфиналната среща между "Барселона" и "Реал Сосиедад" от турнира за Суперкупата на Испания може да гледате пряко по bTV Action тази вечер от 22 ч. Вторият полуфинал между "Реал" Мадрид и "Атлетик" Билбао е утре, отново от 22 ч. по bTV Action. Финалът е в неделя (17 януари) от 21:30 ч.