на живо

Следственият изолатор - новият дом на Кокорин и Мамаев

Вижте къде ще прекарат следващите 2 месеца футболистите

Reuters

Когато си свикнал с лукса, високите стандарти, удобствата и разточителния начин на живот, подплатен с обичта на феновете и помрачаван само от тренировки и мачове в края на седмицата, пренастройването за действителността в... Следствения изолатор в Москва определено ще е трудна.

През него обаче трябва да преминат Александър Кокорин и Павел Мамаев. Двамата руски национали ще живеят на ул. "Новослободская" 45 през следващите 2 месеца. А там се намира Следственият изолатор, номер 2, известен като "Бутирка".

Двамата играчи съответно на "Зенит" Санкт Петербург и "Краснодар" са подведени под съдебна отговорност, след като в нетрезво състояние пребиха държавен служител. Докато чакат присъдата си, те ще трябва да оставят удобните си домове, да награбят само един чифт дрехи, един анцуг и 4 чифта бельо и да влязат зад решетките. До 8 декември те ще пребивават в "Бутирка". Тогава трябва да стане ясна и окончателната им присъда.

Изброените дрехи не са шега! Само това имат право да носят хората, които пребивават в изолатора.

Трябва да отбележим, че ТОВА НЕ Е ЗАТВОР! Тук задържаните само изчакват да чуят присъдата си.

Снимка: Reuters

Въпреки това в помещенията на "Бутирка" не са позволени доста неща, а сред тях са коланите, тирантите и връзките за обувки.

Какво ще правят Кокорин и Мамаев докато са там? 

Изборът не е голям. Книгите, вестниците и списанията са единият вариант. Изолаторът има огромна библиотека с класически произведения, фантастика и детективски романи. Те могат и да си поръчват книги и на близките, които идват на посещение, но от месец за месец и трябва да са наясно, че всяка една от пратките ще се проверява щателно за тайници и скрити послания.

Снимка: Reuters

Позволени са игрите на домино, шах и зарове, но без парични залози. 

По веднъж на ден пък имат възможност да се разхождат. "Дворът" е разположен на един от горните етажи, има пейки и... мрежа, през която се вижда небето. Телевизори има, но в много редки случаи. И ако Кокорин и Мамаев са от късметлиите, които получат тази привилегия, то трябва да са наясно, че в 22:00 ч. всички лампи и устройства се гасят. Двамата могат да си поръчват стоки от първа необходимост от електронния магазин на Изолатора.

Снимка: Reuters

Какво друго ще бъде различно за футболистите?

Събуждането е точно в 6:00 ч. Тогава се палят светлините и звучи руският химн. За един човек са определени по закон 4 кв. метра за живеене. 

Яде се три пъти на ден. Бивш обитател на Изолатора разказва: "Сутрин обикновено е млечна каша или плодове, чай и хляб. На обяд - салата, първо, второ, хляб и компот. На вечеря - печена риба с картофено пюре, хляб и чай". Често "посетителите" на такъв тип места се оплакват от недостатъчното количество храна. Разнообразие в менюто почти няма, а всички страдат от недостиг на белтъчини и витамини.

Снимка: Reuters

По-дългите душове (до 30 минути) са позволени само в неделя. Спалното бельо се сменя също тогава. Мамаев и Кокорин трябва да имат предвид обаче, че топлата вода е налична само от 17:00 до 20:00 ч.

Двамата със сигурност ще бъдат разделени в различни помещения, тъй като са част от едно и също дело. Те няма да имат право да говорят помежду си и да си обменят тайни знаци. Могат да си пишат писма, които очаквано първо преминават проверката на властите за кодирани съобщения.

Снимка: Reuters

Разрешени са и свиждания с близки - по веднъж за двата месеца. То не трябва да продължава повече от 4 часа. 

В допълнение на тази картина, двамата имат право да си служат с нож само в присъствието на надзирател, трябва да поддържат дрехите си изрядно чисти и изгладени сами, бонбоните и подаръците им пристигат без опаковки, а добрият тон (както и неписаният правилник) ги задължава да се усмихват на всички камери в помещенията.