на живо

Следващото ръководство на БФС може да се избере за постоянно, но само при промяна на устава

Конгресът е насрочен за 25 юни

Следващото ръководство на БФС може да се избере за постоянно, но само при промяна на устава

Следващото ръководство на Българския футболен съюз може да бъде избрано за постоянно, но само ако се промени уставът на централата. Това заяви пред bTV изпълнителният директор на централата Борислав Попов.

"Трябва да се промени уставът, трябва да се въведат хипотези, при които може да стане предсрочно прекратяване на мандата иначе може да стане едно самоуправство на общото събрание, при което то по всяко време може да прекрати един мандат, който даже може добре да се изпълнява. Тоест трябва да има предварителни условия. Хората, които бъдат избрани, трябва да бъдат запознати, че те имат един мандат от 4 години и този мандат може да бъде прекратен по предварително определени основания.", заяви Попов.

Според него ръководството, избрано на 25 юни, трябва само да довърши мандата до февруари догодина, след което да се състои редовен конгрес. "Нямаме възможност в момента за прекратяване на мандата, за да се създаде такава правна наредба. Без предварителни основания – води до една незаконност при предсрочното прекратяване."

Снимка: Lap.bg

По думите на Попов подалите оставки от Изпълкома на 18 октомври 2019-а не са само петима. "Отделно от това, са протоколирани още 4 оставки, но те не са подадени писмено. Комисията към БФС счита, че и те ще бъдат подадени писмено.", категоричен е той.

Кандидатурите за конгреса ще се приемат от 24 май до 1 юни. 15 дни преди конгреса ще бъдат обявени имената на кандидатите и публично.