на живо

Снимка с ракия забърка Джокович в скандал

Световният номер 1 предизвика сериозни реакции в Хърватия и Босна и Херцеговина

Reuters

2020-а не е най-добрата година за Новак Джокович. Световният номер 1 се забърна в нов скандал, като този път виновна е снимка на Джокера с едно шише с ракия.

През лятото роденият в Белград спортист отнесе сериозни критики заради организирането на благотворителните турнири от "Адриа Тур". Няколко тенисисти, сред които и Григор Димитров, се заразиха с COVID-19 покрай участието си.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Обилић (@obilic.rs)

Сега повод за скандала стана подарък, който Новак Джокович показа на феновете си в социалните мрежи. Става дума за специална ракия с лика на сръбския четник Дража Михайлович, а това предизвика сериозни реакция в Хърватия и Босна и Херцеговина.

"През цялата си кариера Джокович избягваше да се замесва в скандали заради провокации на национална основа спрямо страните от бивша Югославия. Сега обаче с една снимка разруши всичко, градено през годините, а репутацията му сериозно ще пострада", обяви най-популярният босненски сайт Klix.ba.

Снимка: Reuters

"Джокович се снима с ракия, на която е изобразен четническият престъпник Дража Михайлович", добавя хърватският Index.hr.

Дража Михайлович има противоречива репутация на територията на бивша Югославия. Някои го считат за герой от Първата световна война, който спасил и много съюзнически пилоти по време на немската окупация през Втората световна война. Четниците на Михайлович обаче често са били съюзници на германските окупационни власти и дори в някои случаи са изпълнявали ролята на полицейски части.

На 17 юли 1946 г. е разстрелян от социалистическата власт в Югославия като военнопрестъпник.