на живо

Сочи - по пътя към хеттрика

Руският град става едва четвъртият, който да домакинства на три различни големи форума.

Датата 15 юни ще остане в историята на спорта не само с интригуващия сблъсък Португалия - Испания, но и с мястото, на което ще бъде проведен - Сочи. След последния съдийски сигнал на срещата градът ще стане четвъртият, в който са се провеждали Олимпийски игри, мач от световно първенство и състезание от Формула 1. 

В същото време това ще бъде и първият град, който е бил домакин на зимен най-голям спортен форум, а не на летен, както са останалите примери.

За разлика от останалите три града, Сочи не е толкова голям като население. Познат е най-вече на хората като курорт, преди през 2014 г. да домакинства на Зимните олимпийски игри.

Последва и кръг от Формула 1, който се явяваше и първи старт в Русия - състезание, в което Люис Хамилтън изпревари Нико Розберг и даде заявка за титлата. 

Ето и останалите градове, които са домакинствали на тези големи първенства:

Мексико Сити

Ерата на 60-те и 70-те е най-успешната за града в състезателните спортове. Там, през 1967 г., се състезава любимецът на домакините - Мойзес Солана от "Лотус". Той обаче не завършва поради повреда, а победител е съотборникът му Джим Кларк.

Мексико Сити получава възможността през 1968 г. да домакинства на Олимпийските игри. Форумът ще бъде запомнен най-вече със световния рекорд на Боб Биймън в дългия скок, останал неподобрен до 1991 г.

Две години по-късно в града се играе финалът на Мондиала, като Бразилия разбива Италия с 4:1. Мексико дори е домакин на световното и през 1986 г.

Барселона

"Ноу Камп" приветства откриването на световното първенство през 1982 г., а домът на вечния враг на "Барселона" - "Сантяго Бернабеу", е мястото, където се срещат двата най-силни отбора. В първия мач в Каталуния Белгия побеждава Аржентина с 1:0.

Гран При на Испания премества провеждането си на пистата в Барселона. Там остава едва три години, което не пречи да помогне на града от Каталуния да заформи своя хеттрик. В първата година зрителите са могли да се насладят на епичната битка гума до гума между Найджъл Менсъл и Айртон Сена.

През 1992 г. Барселона събира най-добрите световни спортисти. На лекоатлетическата писта, на състезанието при 100 метра, британецът Линфорд Кристи се окичва с олимпийски медал.

Рио де Жанейро

През далечната 1950 г. Уругвай шокира домакините именно там и печели трофея. 2014 г. бе вторият случай, в който бразилският град отново "помириса" най-елитен футбол.

Първото Гран При състезание в Рио се е провело на пистата "Джакарепагуа" - по-късно прекръстена на "Нелсън Пикет", на името на известния пилот, който триумфира тук два пъти.

Съобръжението по-късно бе унищожено, за да.... даде път на олимпийския парк в Рио през 2016 г.

Там голямата радост на местните - Тиаго Браз да Силва, спечели златото в овчарския скок.