на живо

Солени глоби за Хърватия и Косово заради антисръбски скандирания

Тимовете ще трябва да платят 80 хил. швейцарски франка

Getty Images

Световната футболна централа ФИФА наказа сурово тимовете на Хърватия и Косово заради антисръбски скандирания. По време на световната квалификация между двата тима на 6 октомври, завършила 6:0 в полза на "ватрените".

Срещата се изигра на стадиона в Шкодра, Албания, тъй като в Косово няма стадион, който да отговаря на стандартите. По време на срещата и двете агитки скандираха "Убий, убий сърбина!". Подобни демонстрации обаче са забранени от ФИФА и двете федерации ще бъдат глобени.

Шефовете на футбола в Хърватия ще трябва да платят 50 хил. швейцарски франка. От Косово пък се очакват 30 хил. швейцарски франка.

Това не е единствената глоба, наложена от ФИФА.

Националната футболна асоциация на Иран беше глобена с 45 хил. швейцарски франка за религиозни демонстрации на публиката по време на мач на националния отбор. 50 хил. франка е глобата и за федерацията на Албания заради инциденти по време на квалификацията с Македония. Украйна отнася 15 хил. франка заради издигането от феновете на дискриминационен фланг спрямо Косово. 25 хил. франка пък ще платят от Бразилия заради антигейски обиди по време на мача с Боливия. По 15 хил. за Аржентина и Перу и 20 хил. за Парагвай са присъдили от Дисциплинарната комисия заради подобни прояви.