на живо

Соналдо, когото не можеш да мразиш (ВИДЕО)

Скритият коз на Маурисио Почетино срещу "Ливърпул"

"Тотнъм" се готви за първия си финал в евротурнирите от 1984-та. 35 години след онази победа над "Андерлехт" с дузпи (4:3) в спора за Купата на УЕФА, един успех дели "шпорите" от най-престижния клубен трофей в света. Феновете се чудят ще бъде ли напълно възстановен от травмата си Хари Кейн и в каква кондиция ще е той срещу "Ливърпул" тази вечер.

Но "Тотнъм" отдавна не разчита само на него във важните моменти. Мениджърът Маурисио Почетино разполага с играчи като Кристиан Ериксен и Деле Али, чиято индивидуална класа може да реши всеки мач.

Един футболист обаче сякаш остава в сянка. И все пак намира начин да излезе от нея. Това е южнокорейският Кристиано Роналдо - Хюн-Мин Сон. Соналдо, когото не можеш да мразиш. Може би най-подцененият футболист в света.

ПО-ВАЖЕН ОТ КЕЙН?

Сон продължава да показва на света, че притежава не само нужните качества, но и характера да стигне до върха. Южнокореецът дори изглежда по-важен за "шпорите" от лидера на тима Хари Кейн.

През настоящия сезон до момента Сон се отчете с 20 гола и 10 асистенции за "Тотнъм" във всички турнири. Освен резултатността, с която на два пъти замести пълноценно Кейн, Хюн-Мин може да се похвали още с две исторически постижения. Той е автор на първото попадение за "Тотнъм" във Висшата лига на открития наскоро стадион на тима, както и на дебютния гол за "шпорите" в новия им дом в Шампионската лига.

Представянето на Сон може да се опише най-точно с една дума - "постоянство". Южнокореецът премина в Северен Лондон от германския "Байер" Леверкузен през 2015 г. за 30 млн. евро, като оттогава досега бележи средно по 15 гола на сезон.

Сравненията с Кейн предизвикват зевзеците, според които силните изяви на Сон са по-впечатляващи, тъй като той играе с присвити очи и така нивото на трудност е по-високо.

Всъщност и двамата са еднакво важни за "шпорите". Лондончани ще се нуждаят от цялата си атакуваща мощ, за да пробият стабилната защита на "Ливърпул". Мърсисайдци са допуснали едва 0.58 гола на мач през настоящата кампания.

ЛИЦЕТО НА ЮЖНА КОРЕЯ

Половин час след драматично спечеления от "Тотнъм" четвъртфинал в Шампионската лига, стадионът-бижу на "шпорите" отдавна бе почти празен. Разочарованите фенове на "Манчестър Сити" си бяха тръгнали, както и щастливите на "шпорите". Бяха останалите само стотина запалянковци. Те чакаха своя герой. Някои развяваха Таекукги - знамето на Южна Корея, а други просто бяха боядисали лицата си в неговите цветове. Всички с №7 на гърба. Хюн Мин-Сон - лицето на Южна Корея.

Европейският футбол смята играчите от Източна Азия за важни от маркетингова гледна точка. Чрез тях клубове като "Тотнъм" си проправят път към сърцата на феновете, привличат и спонсори от съответната страна.

Сон е не просто класен футболист. Той е посланик на Южна Корея по света. Тази вечер вечно усмихнатият южнокореец ще стане вторият от своята страна с участие във финала на Шампионската лига. Последният и единствен до момента е Парк Джи-Сунг с екипа на "Манчестър Юнайтед".

ДА ИЗБЕГНЕШ КАЗАРМАТА И... СВАТБАТА

Съвременните футболни звезди се наслаждават на пълен имунитет към досадните задължения, надвиснали над обикновените граждани. Това важи и за отбиването на военната служба. Ако видите някой известен играч с маскировъчни дрехи или оръжие, той най-вероятно позира за ефектен кадър в "Инстаграм".

Всичко това обаче е абсолютно неразбираемо в Южна Корея. Доскоро Хюн-Мин Сон не бе изпълнил задължителната за всеки свой сънародник 2-годишна военна служба. Шансът му да се измъкне минаваше през спечелване на футболния турнир в Азиатските игри.

При провал той и съотборниците му щяха да очакват с наведени глави неизбежната повиквателна. Щеше да последва остригване на главата, тежки тренировки и обучение във всички военни дисциплини. Дни в наряди из отдалечени планински постове при вледеняващи температури. Нощувки в гигантски спални помещения с 40 легла. Вместо за тактиката на футболните си съперници, на Сон щеше да се наложи да дебне зорко какви ги вършат силите на Северна Корея - съседната страна, с която южнокорейците технически продължават да са във война 65 години след края на сраженията.

Южна Корея обаче триумфира във футболния турнир на индонезийска земя, записвайки победа с 2:1 след продължения над Япония. Така Сон се отърва от казармата.

Любопитното е, че за добро или за лошо Хюн-Мин ще избегне и друго - сватбата. Нападателят на "Тотнъм" се съобразява с желанието на своя баща да не създава семейство до края на футболната си кариера. Така Сон ще се отдаде изцяло на "Тотнъм".

Ще успее ли Хюн-Мин да изведе "шпорите" до купата на Шампионската лига? Разберете тази вечер от 21 ч., когато започва прякото предаване на финала с "Ливърпул". Двубоя можете да проследите и на онлайн платформата ни VOYO.BG