на живо

Спас Русев - господинът от Лондон

Кой е новият мажоритарен собственик на "Левски"

Огромно богатство, мащабен бизнес и няколко шумни скандала - новият собственик на "Левски" Спас Русев е мистериозна фигура, която сравнително рядко попада в центъра на общественото внимание. Той живее в Лондон от 1991 г. и е определян за един от петимата най-заможни българи.

Русев е роден на 4 юни 1954 г. в Перник. В годините преди Прехода работи като възпитател в интернат в радомирското с. Гълъбник и като организатор на концерти и забави. В зората на демокрацията е назначен за заместник-председател на Агенцията за чуждестранна помощ, а малко по-късно гръмва аферата със злоупотреби - говори се за сделки, при които в най-гладните години храните се препродават, вместо да се предоставят на нуждаещите се. Разследването обаче стига до задънена улица.

"Една от големите ми грешки е, че се съгласих да отида в Агенцията. Това се експлоатира до ден днешен. Аз лично никога не съм бил обект на разследване. Нямам угризения, не съм направил нищо грешно", твърди Русев пред bTV през 2010 г.

Няколко месеца след скандала заминава за Лондон заедно със семейството си по покана на тогавашния български посланик там Иван Станчов. Впоследствие става съветник на президента Желю Желев и на Симеон Сакскобургготски. Влиза в дипломатическите и бизнес среди в британската столица. Развива дейност в областта на телекомуникациите - съосновател е на една от най-успешните български ИТ компании - „Tелелинк” ЕАД. Председател е и на „Либерис Медиа Груп България”. На практика не участва в политическия живот в България. Не застава начело на партии и от 1991 г. насам не заема държавни постове. Но твърди, че може да се обади на всеки политик.

С името му се свързват множество големи приватизационни сделки и придобивания. Съветва водещи компании при стъпването им на български пазар, като американската Motorola, швейцарската Electrowatt и гръцката Intralot. През 2012 г. купува хотел „Радисън Блу” в центъра на София, а през 2013 г. придобива и столичния „Хилтън” за 24 млн. евро.

Бизнесменът се озовава замесен и в така наречения "яхтен скандал". Във взривения автомобил на покойния Иван Тодоров са открити снимки, на които Доктора е в компанията на трима министри от кабинета на Сакскобургготски на луксозна яхта в Монако. Събитието е по покана именно на Русев.  "Не съм се опитвал да анализирам случая. Познавах Иван Тодоров-Доктора, но не бих го причислил към категорията на своите приятели. Сгреших, че го заведох на среща с Бойко Борисов", коментира Русев.

В Лондон той е известен като филантроп. С жена си Диляна са страстни колекционери на книги и съвременно изкуство. Заможното семейство подкрепя млади художници, организира изложби и културни събития. Притежава уникална колекция от първи издания на книги на Нобелови лауреати.

През миналата година Русев подаде най-добра оферта на търга, организиран от „ВТБ Капитал” за продажбата на акциите на БТК. Общата стойност на сделката е 730 млн. евро. Русев участва като представител на миноритарните акционери в дружеството.