на живо

Спас Русев: Ще прехвърля акциите си на хора с ясна визия за "Левски"

Не мога да остана заради едно особено "несходство с характерите", коментира бизнесменът

Lap.bg

Два дни след като собственикът на "Левски" Спас Русев обяви, че се оттегля от клуба и връща акциите си на феновете, той коментира решението си пред вестник "24 часа".

"Нямам място там, където проблемите се решават със събличане на фланелки и нахлуване в съблекалнята на отбора. Заставам зад думите си в изявлението, те бяха вниманително премислени и не са взети емоционално. Има едно особено "несходство с характерите", което не ми позволява да остана. Това включва всичко - от идеите ми за управление на клуба, до настояването всичко да е светло, да е прозрачно", каза Русев.

"При задължения от 25 милиона лева има само една стратегия - оцеляване и последващо стабилизиране. Това е приоритет. След това ще мислим за селекции и козирки. Взимането на популистки решения под натиск е в основата на сегашното състояние на клуба. Удивен и възмутен съм от освиркването и охулването на една госпожа, която е дарила 220 000 евро, за да спаси лиценза на клуба преди година. Защо? Същото се случи и при споменаването на "Виваком", а те помогнаха на клуба в най-критичния момент. Това ли е "Левски"? Разбирам, че това е бизнес, в който водещи са емоциите, но не може да се постъпва хазартно с клуб с вековна история. Поне аз не мога да си го позволя. Имам принципи, в които вярвам", допълни той.

"В България всички разбират от футбол и политика, сами можем да си направим изводите къде се намираме и как прогресираме. Ще дам акциите на тези, които имат ясна стратегия и финансови възможности. И най-важното - одобрението и подкрепата на всички фенски организации".

"Видяхте какво се случи в зала "Универсиада'. Представиха се хора, които са назначени от мен. Това е част от моята визия за управление. Всичко беше абсолютно прозрачно. Сложено на масата. Нито един от другите отбори в България не изнася публично по този начин своите финансови резултати. Считам, че този стил на прозрачност е уникален за страната".

"Няма разлика между инвестирането на собствени средства и инвестирането на средства от компания, в която съм основен собственик. Нещо повече, аз убедих останалите акционери на компанията също да инвестират в "Левски". Тоест и те инвестират собствени средства. Това е разликата, която мнозина не разбират", допълни бизнесменът.