на живо

Спорна дузпа и дебютен гол донесоха на Италия исторически успех в София

България допусна втора поредна загуба в световните квалификации

Националният отбор на България по футбол допусна втора поредна загуба в квалификациите за световното първенство в Катар през 2022 г. "Лъвовете" отстъпиха с 0:2 на Италия като домакини, но показаха по-добра игра в сравнение с поражението с 1:3 от Швейцария преди три дни.

Победата е историческа за "Скуадра адзура". До днес италианците нямаха успех в София, но като цяло са неудобен съперник за "лъвовете". "Адзурите" са спечелили 11 от 20-е официални двубоя между двата тима, при 7 равенства и два успеха за България - последният от които през 1991 г. (2:1 в контролна среща).

Снимка: Lap.bg

На ст. "Васил Левски" Италия поведе в 43', когато Андреа Белоти бе точен от дузпа, отсъдена за фаул на Даниел Димов срещу него. Решението на главния съдия Славко Винчич (Словения) обаче бе пресилено.

Съперникът сложи точка на спора в 82' чрез влезлия като резерва Мануел Локатели, завършил многоходова акция. За него попадението бе дебютно с националната фланелка.

Така Италия излезе начело в квалификационна група 3 с пълен актив от 6 точки, колкото има и Швейцария, докато тимът ни остава на последното място с 0. В следващия кръг - на 31 март (сряда), селекцията на Ясен Петров гостува на Северна Ирландия, докато Италия ще пътува за Литва.

Снимка: Lap.bg

Стартови състави

България: Пламен Илиев, Сисиньо, Димов, Антов, Божиков, Цветанов, Костадинов, Чочев, Витанов, Делев, Гълъбинов

Италия: Донарума, Флоренци, Бонучи, Ачерби, Спинацола, Барела, Сенси, Верати, Киеза, Белоти, Инсиние