на живо

Спорна дузпа класира Мексико на финал и предизвика гнева на Панама (ВИДЕО)

Мексико се класира на финала на „Голд къп” след победа над Панама с 2:1 във втората полуфинална среща от турнира. Начинът, по който мексиканците постигнаха успеха обаче породи бурни реакции срещу главния рефер – американеца Марк Гайгър. Те получиха правото да изпълнят две дузпи, а от 25-та минута на срещата панамците играха в намален състав заради изгонването на Луис Техада. Преди това щабът на Панама имаше претенции към Карлос Вела, който в 4-та минута удари с лакът Анибал Годой, но не беше отстранен от игра.

Въпреки, че бяха с десет души на терена панамците поведоха в резултата в 57-та минута след попадение с глава на Роман Торес. Мексико трудно достигаше до положения за гол, въпреки численото си предимство. Панама беше на минути от това да се класира на финала, докато реферът Гайгър не реши да даде дузпа за мексиканците в 89-та минута.

След единоборство в защита голмайсторът Торес падна върху топката, но съдията се заблуди и помисли, че футболистът докосва кълбото с ръка. Това предизвика 10-минутни протести от страна на ощетените панамци, които напуснаха терена и насочиха гнева си към официалните лица край тъчлинията. В крайна сметка дузпата беше изпълнена и Андрес Гуардадо изравни в 100-та минута.

Мексико получи нова дузпа по време на продълженията, когато Хавиер Ороско се строполи на земята след сблъсък с двама защитници на Панама. Гайгър отсъди нов 11-метров удар, след която Гуардадо даде преднина на тима си, която се запази до края на срещата.

След последния съдийски сигнал панамците отново наобиколиха главния съдия, който напусна терена под ескорта на охранители и официални лица. На изхода той беше бурно аплодиран от мексикански фенове.

Финалът на надпреварата е тази неделя. В спор за титлата Мексико ще се изправи срещу тима на Ямайка, който сензационно отстрани САЩ.