на живо

Спортисти под дъгата (ГАЛЕРИЯ)

Призна ли си Кристиано и до какво ще доведе това?

Слуховете за нетрадиционната сексуална ориентация на Кристиано Роналдо циркулират отдавна. Въпреки това информацията на испанското издание Cope предизвика фурор в световния спорт - по време на мадридското дерби с "Атлетико" португалецът признал, че е гей. Именно така го нарекъл футболистът на съперника Коке. А отговорът на португалеца гласял: "Може да съм гей, но съм пълен с пари". Във въпросния двубой Кристиано наниза хеттрик.

Преди година британското издание The Daily Mirror заподозря Роналдо в хомосексуална връзка след разкрития за редовните му посещения в Мароко при кикбоксьора Бадър Хари. Твърди се, че суперзвездата на "Реал" пътува с личния си самолет до Рабат няколко пъти седмично, а отношенията му с боеца са далеч отвъд приятелството.

Наближава традиционното връчване на най-престижната индивидуална награда във футбола - "Златната топка". Любопитно е дали шокиращото изявление на терена ще се отрази по някакъв начин на класацията, в която Роналдо е сочен за безспорен фаворит...Как всъщност се развиха кариерите на спортистите, които се осмелиха да си признаят, че са минали под дъгата?

Джейсън Колинс

Американският баскетболист се осмели да излезе на светло пред април 2013 г. "Аз съм чернокож и съм гей. Щастлив съм, че вече мога да говоря за това. Чувствам се като ученик, който вдига ръка и казва: "Не съм като всички останали". Първи го подкрепи нeговият брат-близнак Джарон.  Същия ден му позвъни и президентът на САЩ Барак Обама, който изрази възхищение от смелостта му. След това обаче Колинс почти не игра в продължение на 18 месеца и записа само 22 мача за "Бруклин Нетс". На 19 ноември 2014 г. 35-годишният център сложи край на кариерата си.

Йън Торп

Австралийският плувец е истинска легенда - трикратен олимпийски шампион от Сидни 2000 и двукратен от Атина 2004. През цялото време фенове и журналисти поставят въпроса за сексуалната му ориентация, но Торп неизменно отрича. Не се реши на признание дори и в автобиографията си, публикувана през 2012 г. През лятото на 2014 г. в интервю за австралийски тв канал Йън най-накрая изплю камъчето - предпочита мъже и се надява да намери партньор, с когото за отгледа дете. Изповедта му не повлия по никакъв начин на представянето му в басейна. Поради една проста причина - по това време Торпедото вече не плуваше...

Томас Хитцлшпергер

Бившият германски национал е най-популярният гей във футбола. Поне до този момент. За 12-годишната си кариера Томас смени седем клуба в Англия, Италия и родината си. И той реши да говори публично за своята сексуалност едва когато изигра последния си мач - през януари 2014 г. "Реших се на този ход, за да поощря и други професионални спортисти да не живеят в страх и лъжа. Процесът на осъзнаването е дълъг и сложен". През юни 2016 г. бившият футболист получи административен пост в "Щутгарт".

Роби Роджърс

Друг професионален футболист - американецът Роби Роджърс излезе под светлините на прожекторите през февруари 2013 г. и веднага след това обяви и оттеглянето си от спорта. По това време халфът бе само на 25 години и редовно получаваше повиквателни за националния отбор. Роби издържа само два месеца извън терена и през април 2013 г. се завърна в "Лос Анджелис Галакси". той носи екипа на клуба и до днес и е твърд титуляр. Въпреки това повече не го канят в представителния тим на САЩ.

Майкъл Сам

Шегите по повод сексуалната ориентация на спортистите са съвсем обичайни. Въпреки това изповедта на американеца Майкъл Сам, който е със статут на звезда в младежкия американски футбол, се превърна в сензация. Той си призна през май 2014 г., когато вече бе под №1 в драфта. Въпреки широкия обществен отзвук Майкъл бе избран от "Лос Анджелис Ремс". През следващата година обаче той смени три отбора и никъде не успя да се наложи в основния състав. През лятото на 2015 г. спортистът бе принуден да се оттегли от футбола.