на живо

Спортистите, които се борят с ХИВ-предразсъдъците

СПИН не пожали любимците на публиката

Getty Images

Всяка година на 1 декември се отбелязва световният ден за борба със СПИН. Според данните на Световната здравна организация близо 38 млн. души в света живеят с тази диагноза.

Тя не подбира хората по пол, възраст, сексуална ориентация и професия. "Застраховани" са само внимателните, които не неглижират предпазните средства. Днес с ХИВ/СПИН може да се живее. Това не е присъда, а просто диагноза.

Знаят го и редица спортисти, които в своя живот чуха съкращението на Синдрома на придобитата имунна недостатъчност. Част от тях вече не са сред нас, но други продължават да бъдат доказателство, че силната воля е важна в тази битка.

Артър Аш

Снимка: Getty Images

Артър Аш не само тенис корт, на който се играят мачове от един от най-важните турнири в света - Откритото първенство на САЩ. Артър Аш е вдъхновение за мнозина и истинска легенда в спорта. 

Той е първият цветнокож тенисист, триумфирал в три от турнирите от Големия шлем - в САЩ (1968 г.), в Австралия (1970 г.) и на "Уимбълдън" (1975 г.).

След края на своята кариера през 1980 г. Аш продължава да носи бремето на професионалните спортисти. Той често изпитва схващания в ръката, а през 1988 г. му се налага да се подложи на операция. Тогава му е прелята кръв. Тогава става и заразяването. 

Аш разкрива, че е ХИВ-позитивен през 1992 г. Той се включва в редица кампании за разясняване на болестта - как хората се заразяват, как вирусът се предава, кое е опасно и кое не. 

Снимка: Getty Images

През 1993 г. настъпва смъртта на талантливия тенисист, но и до днес организацията, основана от него, продължава да се бори за една кауза - ХИВ-позитивните да имат нормален начин на живот.

Меджик Джосън

Снимка: Getty Images

Когато си 5-кратен шампион на НБА и 3 пъти си бил избиран за най-полезен играч във финалите, чувството за безсмъртие със сигурност е кодирано някъде вътре в теб.

Меджик Джонсън заявява пред света, че е болен от СПИН през 1991 г. Моментално срещу него се издига стена. Как така един от най-добрите в НБА е диагностициран с "гей-болест"? С много обяснения в своите интервюта и в редица кампании, в които взима участие, Джонсън се опитва да обори всички стереотипи, които все още бушуват в съзнанието на обществото. 

Той е може би най-добрият пример, че ХИВ не е присъда. Година, след като обявява, че е заразен, Джонсън получава повиквателна за националния отбор на САЩ, който трябва да участва на Олимпийските игри през 1992 г. в Барселона. 

Познайте какво? Меджик Джонсън става шампион със своите звездни съотборници!

Снимка: Getty Images

И днес, на 61 години, той продължава да говори, да говори и да говори. Защото само той знае колко труден е пътят от отритнатото момче до успешния бизнесмен, в който се е превърнал. При това докато всеки ден се бори с ХИВ.

Грег Луганис

Снимка: Getty Images

Той има 4 златни медала от олимпийски игри в гмуркането. 4 пъти е слушал  химна на САЩ по време на световни първенства, докато стои на най-високото стъпало на почетната стълбичка. Той е ХИВ-позитивен и е участник в един от най-страшните епизоди от съвременните олимпийски игри.

Грег Луганис научава, че има СПИН 6 месеца преди да вземе участие в Игрите в Сеул през 1998 г. (печели 2 златни медала на тях). Тогава диагнозата означава стигма пред обществото! За това той решава да запази информацията за себе си.

За нещастие, Луганис претърпява инцидент по време на квалификацията от 3-метров трамплин. Той удря главата си в ръба на басейна, а кръвта му оцветява всичко в червено. 

"Тогава се парализирах от страх", заявява години по-късно Луганис. За щастие никой от останалите участници не се заразява. 

Снимка: Getty Images

Днес той е на 60-години и е един от най-яростните борци за равни права на хората с различна сексуална ориентация.

Джон Къри

Снимка: Getty Images

Едва ли знаете кой е този британец. Истината е, че той е олимпийски шампион във фигурното пързаляне от Исбрук 1976, както и световен шампион през същата година.

Кариерата на Джон Къри е приказка. Той има онази грация и издръжливост, за която мечтаят конкурентите му. 

През 1987 г. той обявява, че е ХИВ-позитивен и дава редица интервюта, за да разкаже, че това не означа, че е прокажен. Отива си от този свят през 1994 г. след сърдечен удар, само на 44 години.

Гарет Томас

 

Снимка: Getty Images

Един от последните спортисти, който разкри, че е ХИВ-позитивен е ръгбистът Гарет Томас. През 2019 г. той заяви, че диагнозата е част от живота му. Направи го, за да може да разсее заблудите в обществото. 

И още на следващия ден се включи в благотворителен турнир!

Томас има 100 мача за националния отбол на Уелс и е открил, че е заразен при рутинен тест.

"Много хора живеят в страх и срам заради ХИВ, но аз отказвам да бъда един от тях сега. Трябва да нарушим стигмата веднъж завинаги", каза преди година той.