на живо

Спортисти се включиха в мащабната кампания срещу расизма "Blackout Tuesday"

Смъртта на Джордж Флойд накара целия свят да вземе отношение

instagram.com

Спортисти и футболни клубове се включиха в нова кампания срещу расизма в социалните мрежи. С постове, представляващи изцяло черни снимки и хаштаг #BlackoutTuesday, част от най-големите звезди на нашето време реагираха на смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, който загина при опит за арест в Минеаполис. Вече повече от седмица масовите протести в САЩ не стихват, а гневни реакции има по всички краища на света.

Расизмът е голям проблем и в спорта. Това накара различни атлети да се обединят, тъй като сега "не трябва да се мълчи".

Във вторник, хора и организации споделиха една и съща обикновена, изцяло черна снимка, но със силно послание "blackout", защото "животът на черните има значение".

"Blackout Tuesday" започна като инициатива в музикалната индустрия, която обеща: "един ден за отделяне от работата и свързване с нашата общност".

Съобщението премина границите на музиката, и "Инстаграм", най-вече, прелива от изцяло черни публикации в знак на солидарност с движението "Черният живот има значение".

В САЩ Леброн Джеймс и Стеф Къри веднага се включиха в новата инициатива, а в Европа по същия начин подходиха много футболисти и футболни клубове.

 
 
 
View this post on Instagram

#blackouttuesday

A post shared by Wardell Curry (@stephencurry30) on

 
 
 
View this post on Instagram

#blackouttuesday #BLM

A post shared by LeBron James (@kingjames) on

 
 
 
View this post on Instagram

#blackouttuesday

A post shared by Marcus Rashford (@marcusrashford) on

Маркъс Рашфорд, Стивън Джерард, Джейдън Санчо, Федерико Бернардески, Вилфид Заха, отборите на "Лийдс", "Аякс" са само малка част от реагиралите на проблема.

Тенисисти като Григор Димитров и Новак Джокович също се включиха в посланието.