на живо

Спортните събития ще продължат да се провеждат без публика

Спират се тренировките и спортните събития за лица под 18 години

Lap.bg

Спортните събития за лица над 18 години у нас ще продължат да се провеждат, но без публика по трибуните. Това стана ясно след брифинга на министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов и Националния щаб за борба с коронавируса.

В страната се въвеждат извънредни мерки за спиране на заразата, но те няма да засегнат спортните състезания, както и мачовете от футболното първенство. 

Спират се тренировките и спортните събития за лица под 18 години. 

Снимка: Ладислав Цветков

Мерките влизат в сила от 27 ноември, като за момента ще действат до 21 декември.

"Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане на сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст и международните спортни състезания за лица под 18-годишна възраст се провеждат без публика", се казва в новата заповед.

Снимка: Ладислав Цветков

Преустановяват се посещенията във фитнес центровете от петък (27 ноември).

Министър Ангелов предложи нови по-строги мерки за борба с коронавируса в понеделник. В тях съществуваше вариант спортът да бъде спрян напълно до отмяна на извънредното положение. Редица федерации заявиха, че по този начин клубовете се обричат на огромни финансови загуби и дори на фалит.

Снимка: Ладислав Цветков

От Българския футболен съюз бяха категорични, че в спорта се спазват всички предписани мерки, а играчите в клубовете се тестват редовно. Първенството у нас беше спряно в периода 13 март - 5 юни, като след подновяването му феновете също се завърнаха по трибуните. Те заемаха 30% от капацитета (или до 1000 човека на сектор).

На 27 октомври министърът на здравеопазването издаде нова заповед, с която забрани присъствието на публика на стадионите, като единственото изключение беше тенис турнирът "София Оупън" в "Арена Армеец". Зрителите бяха настаняван през 2 седалки и задължително носеха маски в залата.

Снимка: Lap.bg

Преди това многократно министърът на младежта и спорта Красен Кралев критикува феновете, че не спазват предписаните мерки.