на живо

Сръбският президент: 10 дни малтретират Джокович. Унижават себе си, а не него!

Александър Вучич заяви, че няма търпение да се срещне очи в очи с тенисиста на сръбска земя

Президентът на Сърбия Александър Вучич не пропусна да коментира решението на австралийските власти да депортират световния номер 1 в тениса Новак Джокович. По-рано през днешния ден (16 януари) Федералният съд в страната отхвърли жалбата на сърбина срещу анулирането на визата му от страна на министъра по въпросите на миграцията Алекс Хоук. 

Вучич заяви, че се е чул веднага с Джокович и за пореден път обвини австралийските власти, че са измъчвали тенисиста. 

"Току що завършихме разговора с него. Нямам търпение да го видя на сръбска земя. 10 дни да малтретират тенисист и след 10 дни да вземат решение, за което се знаеше отначало... Ако бяха казали веднага, че неваксинирани не могат да влизат в страната, той нямаше да отиде. Той направи всичко нужно, а след това започна тормоз в невиждани размери. Като лов на вещици. Видяхте по безсмислените им доказателства колко лъжат, колко лъже прокурорът", заяви президентът на западната ни съседка. 

Снимка: Reuters

"През март (От 18 до 20 март в Белград ще се проведе световното първенство по лека атлетика на закрито - б.а.) ще посрещнем спортистите от Австралия много по-добре. Няма да ги тормозим, да упражняваме сила над тях. Ще се отнесем несравнимо по-добре и ще покажем, че несравнимо сме по-добри от австралийските власти. Те си мислят, че унижиха Джокович. Не, те унижиха себе си, а той може да вдигне глава и да се върне в родината си", добави той. 

Днес (16 януари) в Сърбия се провежда референдум за промяна на конституцията във връзка с отношенията между изпълнителната и съдебната власт.

Дни преди процеса Вучич публикува остро обръщение към австралийските власти, като дори намекна, че процесът срещу Джокович може да има нещо общо с предстоящите избори в страната.