на живо

Сръбските футболисти ще дарят премията от 1 млн. евро за лечение на деца

Призивите на хиляди фенове бяха уважени

Reuters

Футболистите от сръбския национален отбор, който се класира за световното първенство в Катар, побеждавайки драматично Португалия, решиха да се откажат от обещаната им държавна премия от 1 млн. евро. 

Медиите в западната ни съседка с въодушевление съобщават, че сумата ще отиде за лечение на тежко болни деца в страната. 

Решението е било взето от целия тим, който трябваше да си раздели впечатляващата сума. Тя постъпи по сметка на футболния съюз на Сърбия няколко часа след подвига им в Лисабон и гола в 90-ата минута на Александър Митрович. 

Снимка: Instagram

Премията от 1 млн. евро беше обещана на футболистите при класиране от президента на страната Александър Вучич. Той изпрати играчите на селекционера Драган Стойкович-Пикси към Португалия с новината, че с правителствено решение за тях са отделени пари, които да ги поощрят, ако победят. 

Съобщението предизвика недоволство в Сърбия. Хиляди хора заявиха, че е несъобразно да се влагат пари във футбола, след като има доста по-нуждаещи се, на които може да се помогне. В социалните мрежи изобилстваше от призиви играчите да разпределят сумата за лечение на деца, а те явно са се вслушали в тях.