на живо

Сребро за волейнационалите ни в Баку

Българите загубиха от Германия на финала

cev.lu

Мъжкият ни национален отбор по волейбол остана със сребро от първите Европейски игри. На финала в Баку България загуби от Германия с 1:3 гейма (16:25, 18:25, 31:29, 21:25). Националите бяха притеснени, отпуснаха се едва в третия гейм, който всъщност и спечелиха. В залата, за да подкрепят българския отбор, бяха президентът Росен Плевнелиев и бившият държавен глава Петър Стоянов.

Нашите започнаха в състав: Георги Братоев, Светослав Гоцев, Валентин Братоев, Жани Желязков, Тодор Алексиев (К), Николай Николов и Мартин Божилов

Снимка: Getty Images

В началото на мача напрежението бе в полето на българите, а от това се възползваха германците и до първата техническа почивка поведоха с 8:5. Задържана топка от Тодор Алексиев и атака в аут на Жани Желязков отвориха сериозна разлика от 12:7 в полза на Германия. Лошото посрещане в българските редици продължи, а това не даваше възможност на Георги Братоев за разнообразие в атаката и след аут на Тодор Алексиев от зона две дойде второто техническо прекъсване при 16:9 в полза на Германия. Натрупаният аванс даде необходимото спокойствие на Бундестима и след атака на Кристиан Фром първият гейм приключи при 25:16. През него България даде цели 11 точки от непредизвикани грешки на противника си, срещу само 3 в своя полза.

Снимка: Getty Images

Втората част започна, както завърши първата, лошо за нашите, и след няколко неразбирателства при посрещането и блокада срещу Жани Желязков Германия поведе с 10:6. Атака на капитана Тодор Алексиев и успешна блокада на Светослав Гоцев намалиха разликата на само две точки - 8:10. Проблемите в посрещането на “лъвовете” продължиха и Ники Желязков потърси освежаване чрез смяната на Валентин Братоев с Розалин Пенчев. Втората техническа почивка дойде при 16:10 в полза на Бундестима след успешни атаки на Фром и Калиберда. Сервис в аут на Жани Желязков затвори втория гейм при 25:18 в полза на Германия.

Снимка: Getty Images

Три успешни германски блокади срещу Тодор Алексиев в началото на третия гейм дадоха на немците комфортна преднина от 8:5. С два аса на появилия се в игра втори диагонал Велизар Чернокожев националите изравниха, 9:9. Двата отбора заиграха точка за точка, а ас на Йохен Шопс изведе Германия с две точки напред в резултата при 20:18. Блокади на Велизар Чернокожев и Светослав Гоцев изведоха България напред в резултата при 22:21. Атака на Валентин Братоев по диагонала доведе резултата до 23:23. На българите бе трудно, но те се справиха. След като спасиха три мачбола, блокади на Светослав Гоцев и Велизар Чернокожев оставиха България в мача. В крайна сметка, след 31:29 трикольорите продължиха битката за златните медали. Ключова роля в третия гейм изигра фактът, че България заигра с двама човека на поста либеро - Мартин Божилов при сервис на Германия и Петър Каракашев при български начален удар. Този ход на Ники Желязков стабилизира българското посрещане.

Снимка: Getty Images

Подобно на предходната част, в началото на четвъртия гейм отборите на България и Германия заиграха точка за точка. Две успешни атаки на Кристиан Фром и Йохен Шопс по българската блокада дадоха аванс от 13:10 в полза на Бундестима. Отлична блокада срещу Тодор Алексиев изведе Германия с четири точки напред в резултата 16:12. Тази разлика даде възможност на по-опитния тим да заиграе спокойно и без излишни рискове. Накрая, след страхотен пайп на Кристиан Фром, германците се окичиха със златните медали от първото издание на Европейските игри след 25:21.

Снимка: Getty Images

Най-резултатен за нашите бе централният блокировач Николай Николов с 13 точки ( 2 аса, 1 блок и 67% в атака), а по 12 добавиха Светослав Гоцев (7 блока и 56% в атака) и Валентин Братоев (46% в атака, 39% позитивно и 21% перфектно посрещане). За Бундестима над всички бе Кристиан Фром с 21 точки (1 ас, 2 блока, 62% в атака, 14% позитивно и 14% перфектно посрещане), а Йохен Шопс добави 16 (1 ас, 1 блок и 48% в атака) за успеха.