на живо

"Човешки права - на и извън терена!": Норвегия с акт на протест срещу Катар 2022

Арлинг Холанд и компания отправиха послание преди мача си срещу Гибралтар

"Човешки права - на и извън терена!". Това послание отправиха футболните национали на Норвегия преди първия си мач от световните квалификации срещу Гибралтар (3:0).

Арлинг Холанд, Александър Сьорлот и компания облякоха бели фланелки с въпросния слоган като знак на протест срещу Катар 2022.

През последните няколко седмици тече дебат в скандинавската страна дали местната футболна федерация да не бойкотира световното първенство. Причина за негодуванието са ужасните работни условия за мигрантите в Катар и нарушаването на човешките права.

Отборът на "Трьомсо" първи се обяви срещу Катар 2022, като изпрати писмо с молба за бойкот до норвежката федерация. Действията на клуба са в резултат на твърденията на вестник "Гардиън", който преди дни разкри, че над 6500 работници-мигранти са загинали по време на строителните дейности по стадионите на световното в Катар.

В отговор на репортажа на "Гардиън" катарското правителство съобщи, че "много малък процент" от над 1 милион и 400 000 мигранти са починали между 2011 и 2019-а година.

С настоящата си силна генерация, водена от най-вълнуващия млад футболист в света Арлинг Холанд и футболиста на "Арсенал" Мартин Йодегор, Норвегия има шанс да се класира за мондиал за първи път от 1998 г.