на живо

СССР отново на хокейната пързалка. Как екипите на Русия предизвикаха скандал?

Министър-председателят на Финландия не скри възмущението си

"А сега на леда приветствайте отбора по хокей на Съюза на съветските социалистически републики!" Колкото и да звучи остаряло и абсурдно днес, едни екипи върнаха спомена за миналото. И предизвикаха международен скандал!

Отборът по хокей на Русия, участвал в турнира за Купата на Първи канал, реши да играе с екипировка, на която ясно се виждаше абревиатурата на несъществуващата вече страна - СССР. Преди това от руската федерация обясниха, че по този начин искат да отбележат 65-годишнината от олимпийската титла по хокей. През 1956 г. страната печели златните медали в Кортина д'Ампецо. След това прибавя на сметката си още 6 титли. 

Срещу Финландия във финала за Купата на Първи канал, руснаците решиха да облекат същите екипи. 

Първата негативна реакция беше на министър-председателя на скандинавския съперник Александър Стуб.

"Изненадан и разочарован съм от решението на тима на Русия да носи екипа на СССР. Тази комбинация от букви и режимът, който стои зад нея, символизират авторитарен империализъм и убийството на милиони невинни хора в процеса. Ще се въздържа от други примери, които сами може да извлечете от историята. Това е обиден жест, който няма място не само в спорта, а и никъде другаде. Най-важно е, че Финландия спечели мача. Важно е да споменем, че част от страните от хокейното семейство бяха брутално анексирани именно от страната с тези букви", написа Стуб.

В подобна стилистика беше и изказването на президента на Естония Томас Хендрик Илвес. 

"Заглавие на деня:
Финландия - СССР 3:2
Докато режимът не се промени, ще използвам в този профил "Русия" и "СССР" като взаимнозаменяеми наименования"

Двукатният олимпийски шампион именно със СССР Вячеслав Фетисов е на друго мнение. 

"Харесва ми идеята. Съветските хокеисти писаха история в света на спорта и бяха един от най-добрите. За да играеш хокей в тима на СССР трябва да си съветски човек", заяви Фетисов пред руски медии.

Всъщност Русия не за първи път играе с екипи на СССР. През 2015 г. "Сборная" отново се изправи срещу Финландия в турнира "Евро хокей тур" и облече тениска с абревиатурата. Тогава беше отбелязана 50-годишнината от същия златен медал.