на живо

Стан Кронке дава 600 млн. паунда за пълен контрол в "Арсенал"

Акциите на клуба се оценяват на 1,6 млрд. паунда

Getty Images

Мажоритарният собственик на "Арсенал" - бизнесменът Стан Кронке, планира да придобие още от акциите на клуба и да наложи пълен контрол върху него.

Американският предприемач е отправил оферта на стойност 600 млн. паунда към своя партньор в момента Алишер Усманов, за да придобие и неговия дял от собствеността. Офертата е предложена на стоковата борса в Лондон днас (7 август).

Кронке чрез своята компания КСЕ, е собственик на 67% от акциите на "Арсенал", докато Усманов в момента държи 30% от клуба. Всички акции на отбора са на обща стойност от 1,6 млрд. паунда, информират английските медии. 

"Желанието на КСЕ е да добие 100% от акциите на "Арсенал". Ние оценяваме отдадеността на господин Усманов към клуба. Амбициите ни са "Арсенал" да спечели титлата в Англия, както и Шампионската лига, както и много трофеи в женски и юношески първенства. От 2011 г. насам клубът инвестира в големи трансфери, договори на играчи, анализатори и персонал. Очакваме тези инвестиции да се възвърнат", се казва в изявление на Кронке.

В него още се посочва, че средствата за сделката не идват от кредити към банки и институции и няма да се наложи те да бъдат връщани.