на живо

Станимир Стоилов и сърбин са фаворити за нов треньор на "Лудогорец"

Очаква се до края на седмицата лидерът в Първа лига да обяви името на новия си наставник

Lap.bg

"Лудогорец" е в трескаво търсене на нов треньор. Лидерът в Първа футболна лига вероятно ще обяви името на новия си наставник до края на настоящата седмица. Двама са фаворитите за поста - Станимир Стоилов и сърбинът Иван Йованович.

По информация на bTV преговорите между българския специалист и ръководството на разградчани са в напреднала фаза, като се очаква двете страни да си стиснат ръцете до дни. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стоилов е без отбор от ноември 2018 г., когато беше освободен от поста на национален селекционер на Казахстан. От тогава, при всяка треньорска криза в "Лудогорец", неговото име се споменава след фаворитите. 

Специалистът е считан за един от най-добрите родни треньори. През 2006 г. той успя да класира "Левски" за груповата фаза на Шампионската лига. Със "сините" са и най-големите му успехи у нас - той е двукратен шампион на България (2006 и 2007 г.) и двукратен носител на Купата (2005 и 2007 г.) и Суперкупата (2005 и 2007 г.) на страната.

Начело на "Литекс" през сезон 2008/2009 печели още една Купа на България. Бил е селекционер на националния тим и треньор на"Ботев" Пловдив. 

Стоилов постига големи успехи и в Казахстан, като през сезон 2015/2016 г. успя да класира "Астана" за груповата фаза на Шампионската лига. За първи път местен тим играеше на такова високо ниво в европейските клубни турнири. Освен това стана 4 пъти шампион на страната - 2014, 2015, 2016 и 2017 г.

Снимка: БГНЕС

Според сръбските медии обаче фаворитът е друг - Иван Йованович. 58-годишният специалист има богата кариера в няколко тима от Гърция и Кипър. 

С АПОЕЛ е 4-кратен шампион на островната държава, а през сезон 2011/2012 успя да класира тима за четвъртфинал в Шампионската лига. За последно той беше селекционер на националния тим на Обединените арабски емирства.

Снимка: Getty Images

"Лудогорец" е без постоянен треньор от 4 месеца насам, когато беше уволнен чешкият специалист Павел Върба. На негово място застана младият Станислав Генчев. "Орлите" са на първо място в класирането след есенния дял на Първа лига, но в груповата фаза на Лига Европа завършиха без нито една точка в актива си.