на живо

Статуя-изненада и "Венец на победителя" за Петър Лесов (ВИДЕО)

Днес най-младият олимпийски шампион на България става на 60 години

Статуя-изненада и "Венец на победителя" за Петър Лесов (ВИДЕО)

Преди 60 години в село Секирово (близо до град Раковски) се ражда Петър Лесов - най-младият олимпийски шампион на България. Днес (12 септември) бившият боксьор се радва на статуя, най-високото държавно спортно отличие "Венец на победителя" и... куп сърдечни приятели. 

Лесов получи страхотна изненада по случай своя 60-годишен юбилей и 40 години от спечелването на титлата в категория до 51 кг от Игрите в Москва (тогава той е само на 19 години и 326 дни). В град Раковски вече има статуя с лика на легендарния боксьор, който има във витрината си и 2 титли от европейски първенства (Тампере ’81 и Варна ’83).

Снимка: Министерство на младежта и спорта

Бившият боксьор пристигна на площад "Европа" в града без да подозира за изненадата, подготвяна над 7 месеца от неговата възпитаничка - Станимира Петрова (световна и европейска шампионка по бокс). 

Организаторите бяха подготвили и специално направени картонени фигури с лика на Лесов, проследяващи живота и кариерата му, и насочващи всички гости към книга, в която да оставят своите пожелания към рожденика. Със сълзи на очи Лесов изгледа 20-минутния емоционален клип, в който редица спортни шампиони, приятели и роднини изказаха своите послания.

Снимка: Министерство на младежта и спорта

Най-емоционално изненадата прие майката на олимпийския шампион от 1980 г. - Тереза. 

От Министерството на младежта и спорта връчиха на Лесов "Венец на победителя".

Снимка: Министерство на младежта и спорта

"Вие сте доказан талант и пример за абсолютен професионалист в сферата на спорта. Изключителните Ви постижения като състезател и треньор по бокс донесоха много поводи за гордост на българската спортна общественост. Вашето име остава в историята на българския спорт. Олимпийската Ви титла от Игрите в Москва през 1980 г., която печелите едва на 19-годишна възраст, и двата златни медала от европейски първенства са доказателство за отдадеността и любовта Ви към бокса, които могат да служат за вдъхновение и пример на младите български спортисти. Желая Ви здраве, лично щастие и още много поводи за радост и гордост с успехите на българските спортисти", се казва в поздравителния адрес на министър Красен Кралев.

Снимка: Министерство на младежта и спорта

Освен Станимира Петрова, на празненството-изненада в град Раковски присъстваха още олимпийските шампиони Георги Костадинов и Асен Златев, бронзовата медалистка в борбата от Игрите в Рио де Жанейро Елица Янкова, световните шампиони Детелни Далаклиев и Станимира Петрова и европейският първенец Димитър Щилянов. 

Снимка: Министерство на младежта и спорта