на живо

Стефка Костадинова: Ще съдействаме да не премахнат бокса и щангите от Игрите

"Горда съм от момичетата и младежите", заяви председателят на Българския олимпийски комитет

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова заяви, че ще съдейства, за да могат боксът и вдигането на тежести да останат в програмата и за Игрите в Лос Анджелис през 2028 г. 

Тези два спорта, заедно с модерния петобой, ще отстъпят място на скейтборд, сърф и спортно катерене. Това обяви преди дни президентът на Международния комитет Томас Бах. 

"Това нещо не е още окончателно, ние с нашите връзки ще съдействаме да не се случи, но това е решение на Международния олимпийски комитет. Боксът и щангите са носили много медали на България през годините. Аз като бивш спортист не искам да бъдат извадени от програмата. Според мен спортът е над политиката. Най-много ще пострадат спортистите, ако тези Игри се бойкотират от дадени страни. Няма го същият дух, същата тежест на тези Игри. От все сърце мисля, че тези държави трябва да помислят разумно за своите спортисти", заяви Стефка Костадинова. 

Снимка: Lap.bg

Тя беше специален гост на церемонията по връчвана на наградите "Спортен Икар". Отличията отидоха при двете родни олимпийски шампионки от Токио - Стойка Кръстева (бокс) и Ивет Горанова (карате).

"Една великолепна, златна олимпийска година за българския спорт. България в Токио спечели шест медала, от които три златни. Аз съм много горда от тези момичета, благодарение на тях ние всички чухме българския химн и сме горди, че сме българи. Имаше хора, които преди да заминем, казаха, че нашата делегация е много малка. Освен тези брилянтни дами, имаме своите герои и при младежи. Пожелавам на тези деца много силна подготовка, дано другите олимпийски игри бъдат за тях върхова форма. Поклон пред тези българи юнаци", заяви Костадинова.

Снимка: Lap.bg