на живо

Степан Хиндлиян: Двама играят покер, а ние гледаме отстрани (ВИДЕО)

Председателят на НКП на "Левски" коментира ситуацията с акциите, които Георги Попов джироса на Бойко Борисов

Степан Хиндлиян: Двама играят покер, а ние гледаме отстрани (ВИДЕО)

Като игра на покер между двама, при която феновете на "Левски" гледат отстрани. Така председателят на Националния клуб на привържениците на "сините" Степан Хиндлиян коментира днешната сага с опита за "връчването" на акциите на клуба.

Рано тази сутрин чрез прессъобщение на "НОВЕ Холдинг" стана ясно, че Георги Попов джиросва акциите на "Левски" на министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът обаче отказа да ги приеме и така журналистът Сашо Диков, в ролята си на куриер, занесе акциите в административната сграда на стадион "Георги Аспарухов".

Снимка: Ладислав Цветков

Според Хиндлиян, случилото се днес е "гавра с емблемата и привържениците на най-големия клуб в България".

"Не бих казал, че в мен самия е имало изненада, тъй като аз участвах в едни срещи, от които разбрах, че в главата на господин Божков съществува подобен вариант. И този вариант се реализира. Друг е въпросът каква е историята, която се случи.", каза Хиндлиян пред bTV.

"Не е важно как съм реагирал в този момент. Въпросът е, че това, което се случва, е гавра с клуба. Гавра с привържениците и емблемата на най-големия футболен клуб в България."

"Това е пряко потвърждение на тезата на някоя част от привържениците, на която съм се превърнал в публичен говорител, че "Левски" е политически и икономически заложник. Това, което се случи днес, потвърждава тази история."

"Жалко е, че един от вашите колеги се превърна в пощенска кутия. По-скоро в човека на DHL, който трябваше да изпълни тази поръчка."

Снимка: Ладислав Цветков

"Има едни хора, които мислят за "Левски", които "Левски" ги интересува истински. Това са привържениците. Това стана ясно днес категорично. Всичко останало е вятър и мъгла." 

"Левски" в момента е до стената. Когато е бил изправян до стената, привържениците винаги са се обединявали. Вероятно в главите на някои може да има сценарий на разединение, който много да им пасва на това, което са начертали."

"Важните неща са, че "Левски" е разменна монета. Това, което се случи днес, беше тежка гавра. В крайна сметка има оправия в ситуацията. Има изход. Той минава през това акциите на "Левски" да бъдат оставени в клуба. Да се свика Общо събрание, при тази хипотеза акциите не участват във взимането на решения в определянето на дневния ред. Останалите акционери избират органи на клуба: Надзорен и Управителен съвет, които започват да работят по търсенето на спонсори и рекламодатели. След което идва нашата роля – ролята на привържениците. Това за мен е пътят. В противен случай – с този отбор ще продължи да се жонглира и да се правят разни допълнителни упражнения, които нямат нищо общо с нас – привържениците, нито пък с клуба.", продължи Хиндлиян. 

"Ние сме просто въвлечени против волята ни в тази тиня. Защо "Левски" се е превърнал в разменна монета? Това не е въпрос към мен. Аз съм прост запалянко, има си сценаристи, режисьори и изпълнители. Обърнете се към тях. За всеки мислещ човек в държавата мисля, че е ясно какво говоря."

Снимка: Lap.bg

"10% от акциите на клуба са в Тръст "Синя България" поради простата причина, че ние знаехме още преди години за какво става въпрос, ние водим тази битка за "освобождаването" на "Левски" от много години. Към днешния прочит на събитията – в моята глава тезата е, че сме подходили изключително разумно и далновидно, когато направихме всичко възможно някаква част от акционерното дружество да попадне в ръцете на привържениците." 

"В крайна сметка това дава вратичка "Левски" да излезе на чист път. Това е и средството за контрол върху мажоритарните собственици. За никого не е тайна как се сдобиваха с клуба в годините назад. "Левски" става акционерно дружество по времето на Томас Лафчис. Тогава е единствената продажба на "Левски". Той ги продава на Чорни. След това има серия от подарявания. Чорни подари на Батков, Батков – на Тонев. Той на Спас Русев, след това прехвърли на част от футболистите. И така нататък. Сега Божков с това театрално представление ги прехвърля на министър-председателя на страната."

Снимка: Lap.bg

"Какво можем да предприемем ние? Трябва ясно да заявим кой е пътят за спасението на "Левски". Ако мнението на юристите е, че след 2 дни акциите ще се върнат при сегашните им собственици, то тогава ще зависи какво ще направи Божков и от действията му ще си проличи дали той е добронамерен към клуба или не е." 

"Това, което се случи днес, на мен лично ми говори, че той не е добронамерен към клуба и той не му е важен. Независимо от нещата, които чухме от негова страна. Трябва да се заинтересувате защо акциите са придобити от Божков и дали това е било негово моментно импулсивно отношение – просто да помогне, както ни беше представено. След случващото се в днешния ден в главите на хората ще се оформи друго мнение."

"Господин Божков, ако беше добронамерен, то щяха акциите да отидат при Павел Колев, при Тити Папазов. В крайна сметка джирото е с дата 8-и, отпреди 5 дни. В тези дни какво правихме? Тити беше шеф." 

"Нещата, с които се занимавам покрай НКП и тези взаимоотношения, в които бяхме въвлечени, нищо не ме изненадва. Аз не съм изненадан, нито огорчен. Просто съм реалист. Това е основната разлика между нас и тези, които прегръщат тирето." 

"Не мога да ви кажа какво ще се случи. В крайна сметка има двама играчи, които играят покер, а ние сме в ролята на наблюдател и трябва да правим прогнози кой е с по-силните карти.", завърши Степан Хиндлиян.