на живо

Стилиян Петров и футболният свят скърбят за Жерар Улие

Един от най-добрите френски треньори почина на 73-годишна възраст

Getty Images

2020 г. ни отне не само нормалния живот заради пандемията от коронавирус, а и някои от най-обичаните футболни легенди. След Диего Марадона и Паоло Роси, се наложи да се сбогуваме и с Жерар Улие. 

Французинът, който беше селекционер на "петлите", когато България ги победи с гол на Емил Костадинов през 1993 г. и си осигури място на световното първенство в САЩ, си отиде от този свят на 73-годишна възраст след претърпяна сърдечна операция. 

Мачът на "Парк де Пренс" всъщност не е единственият досег на Улие с българския футбол. Той е бил треньор на бившия капитан на националния тим - Стилиян Петров, при престоя му в "Астън Вила" (2010-2011 г.). Под негово ръководство българинът записва мач номер 150 с екипа на "лъвовете".

"В началото отношенията ни стартираха доста трудно, но в последствие изградихме добра комуникация. По-важно е, че станахме приятели. Беше отдаден на футбола. Будеше се и заспиваше с мисълта за играта. Това ще запомня от него - страстта към футбола. Иска ми се да има повече хора като него", заяви Петров.

В социалните мрежи веднага заваляха хиляди съболезнования от колеги или футболисти, играли под ръководството на Улие. 

Гари Линикер бе сред първите, които заявиха, че французинът ще липсва на целия свят. "Той бе един от най-умните, най-топлите и най-обичаните хора"

Майкъл Оуен публикува снимка с Улие от периода, когато той играеше за "Ливърпул", а мениджър беше именно французинът.

Стивън Джерард заяви, че е съсипан от новината за загубата за треньора, под чието ръководство изгради кариерата си при мърсисайдци.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Steven Gerrard (@stevengerrard)

От "Ливърпул" написаха, че скърбят силно за мениджъра, който през сезон 2000/2001 успя да изведе тима до требъл - ФА Къп, Купата на лигата и Купата на УЕФА.

Улие беше треньор на "Пари Сен Жермен" в периода 1985 - 1988 г., а от там изразиха съболезнования към семейството му.

Това направиха и от "Олимпик" Лион - отбора, с който той стана двукратен шампион на Франция през 2006 и 2007 г. и до последно работи като технически директор в женския тим.