на живо

Стиляна Николова: Щом чух химна, разбрах, че всички лишения си заслужават

"Възхищавам се на лекарите, които жертват своите животи, за да спасят чужди", каза европейската шампионка по художествена гимнастика

Стиляна Николова: Щом чух химна, разбрах, че всички лишения си заслужават

За първи път от 25 години насам България има шампионка при девойките на европейското първенство по художествена гимнастика. Стиляна Николова беше над всички по време на шампионата в Украйна. Тя завоюва златен медал за съчетанието си с лента, както и сребърно отличие за представянето си с топка.

15-годишната Стиляна носи в гените си шампионския дух. Нейната майка е Паулина Николова - световна шампионка с ансамбъла от 1983 и 1985 г. Днес семейството на Стили живее в Кайро, а тя тренира в България.

Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика

"Не мисля за това, което се случи, а само за напред. Радваме се, но лека-полека всичко отминава и трябва да започнем сериозна работа и подготовка. Знаех, че съм способна да спечеля, но вътрешно бях шокирана", заяви златната медалистка в предаването "Тази събота".

"Заслужава си! Фактът, че чух химна в моя чест беше най-хубавото. Тогава осъзнах, че всички тези лишения си заслужават, това, че не съм до семейството си, също - всичко се възнаграждава", добави Стиляна.

В момента тя е при семейството си в Кайро, но преди европейското първенство не беше прегръщала близките си цели 9 месеца. В това време Стиляна премина и през период, в който беше заразена с коронавирус.

"Карантината ми свърши близо 2 седмици преди европейското. Беше трудно да се върна пак към нормалните тренировки, но се справихме с много тежък труд. Благодаря на госпожа Валентина Иванова, на Райна Тошева, на госпожа Илиана Раева и госпожа Деспа Кателиева, тъй като без всичките тези хора нямаше как да постигна това отличие. Цялото ми семейство ме подкрепя - и брат ми, и баща ми винаги са до мен. Каквото и да им кажа, винаги ще ме подкрепят. Всеки ден се чуваме. Има моменти, в които ми е много тежко, но те знаят какво да ми кажат, че да ме подкрепят", разказа шампионката.

Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика

След успеха си тя и Ева Брезалиева, която завоюва бронзов медал на въже, заявиха, че посвещават своите отличия на медиците, които се борят "на първа линия" с пандемията от коронавирус.

"Знаем, че в България е много тежка ситуацията с коронавируса. Всички лекари... много им се възхищаваме, защото жертват своите животи, за да спасят чуждите. Това е един героизъм, който нямам думи да опиша колко е уникален", обясни решението им Стиляна.

За добрата си форма Николова разчита и на своята сестра Паола, която е нейна треньорка по време на престоя ѝ в Кайро.

"Едновременно е удоволствие и изключително трудно. През цялото време, когато ми е била състезател, сме гледали да не оплитаме семейните отношения с тренировъчния процес, колкото и да ни е било трудно, колкото и да не сме се разбирали понякога на тренировка, винаги вкъщи това не се е пренасяло. Когато ни е било най-трудно майка ми винаги е намирала начини да успокоява нещата, да дава съвети и да ни мотивира и двете да се развиваме в правилната посока", разказа тя.