на живо

Стивън Джерард сложи край на футболната си кариера

Любимецът на феновете на "Ливърпул" реши да не подписва с нов отбор

Getty Images

Легендата на "Ливърпул" Стивън Джерард сложи край на професионалната си кариера.

36-годишният бивш английски национал реши да не подписва с нов отбор, след като контрактът му с "ЛА Галакси" изтече.

Джерард окачва бутонките след 19 години футбол на най-високо ниво, в които спечели 8 трофея - Шампионската лига, Купата на УЕФА, Суперкупата на Европа, два пъти ФА Къп и три пъти Купата на лигата.

Снимка: Getty Images

Той има 710 мача за "Ливърпул" във всички турнири и бе капитан на националния отбор на Англия, където записа 114 мача.

"Щастлив съм, че успях да преживя толкова велики моменти като капитан на "Ливърпул". На национално ниво имах честта да изиграя над 100 мача за Англия и да нося капитанската лента на тима. Искам да благодаря на целия щаб и ръководство на "Ливърпул", на всички мои съотборници от началото до края, на феновете и на семейството си", написа в специално изявление той.

Снимка: Getty Images

"Ентусиазиран съм за бъдещето си и чувствам, че има какво още да дам на играта, без значение по какъв начин и на какъв пост. Ще си почина малко и ще обмисля няколко варианта, преди да обявя как ще се развие животът ми оттук нататък", допълни той.

Джерард прави дебюта си за първия тим на "червените" през ноември 1998 г. срещу "Блекбърн Роувърс". а през 2003 г. наставникът на "Ливърпул" Жерар Улие му връчва капитанската лента.

Снимка: Getty Images

За първи път облича националната фланелна на "трите лъва" през 2010 година в мач срещу Украйна, а година по-късно отбелязва и първия си гол за Англия - при победата с 5:1 срещу Германия в квалификациите за световното първенство през 2002 г. 

Снимка: Getty Images

Безспорният връх в кариерата на Джерард като футболист бе финалът в Шампионската лига през 2005 година, когато "Ливърпул" навакса изоставане от 0:3 на почивката срещу "Милан", за да спечели след дузпи за пети път в историята си най-престижното отличие в европейския клубен футбол.